Belföld

A Transelektro 210 milliós nyereséget tervez

A Transelektro csoporthoz tartozó energetikai ipari társaság, a budapesti Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Rt. (Transelektro Rt.) az idén 5,7 milliárd forint nem konszolidált nettó árbevételt és 210 millió forint adózott nyereséget tervez, míg tavaly 4,9 milliárd Ft nettó árbevételt és 160 millió forint adózott profitot ért el, tájékoztatta az MTI-ECO-t Guba János, a Transelektro Rt. vezérigazgatója kedden, a társaság éves rendes közgyűlését követően.

A tulajdonosok ismét a névérték 10 százalékát kitevő,
részvényenként 1.000 Ft osztalék kifizetéséről döntöttek. Az 1,51 milliárd Ft jegyzett tőkéjű Transelektro Rt. a Transelektro Management Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van. A 2001-ben átalakított Transelektro csoporton belül a Transelektro Rt-hez tartozik a Ganz Röck Kazán és Erőművi Berendezések Rt., de annak adatait a Transelektro Management Vagyonkezelő Kft.-ben konszolidálják.

A Ganz Röck az idén 4,8 milliárdos nettó árbevételt és 50 millió forint üzemi szintű nyereséget vár, míg tavaly 4,4 milliárdos nettó árbevétel mellett 22 millió forint volt az üzemi szintű profit. A Transelektro arra számít, hogy a következő három évben évi 15 milliárd forint közelében stabilizálódik a Transelektro és a Ganz Röck együttes árbevétele és a adózott eredmény évente mintegy 300 millió lesz.

A Transelektrónak az idei évre 14 millió USD (3,2 milliárd Ft) értékű fővállalkozói szerződése van a kijevi (Ukrajna) 1-es számú fűtőmű retrofitjára. Magyarországon a pécsi PannonPower Rt. két kazánjának gáztüzelésre állítását végzi a társaság fővállalkozói szerződésben mintegy 3 milliárd Ft értékben. Ugyancsak a Transelektro Rt. szerződött a Budapesti Szemétégető Mű átalakítására 3,1 millió euró (750 millió forint) értékben.

A társaság előrehaladott tárgyalásokat folytat a PannonPower Rt.-vel biomassza tüzelésű blokkjának fővállalkozására 4 milliárd Ft-ért. Magyarország jövő évi európai uniós csatlakozására készülve a Transelektro tárgyalásokat folytat nemcsak eszközök szállításáról az EU piacaira, hanem annak üzembehelyezéséről és üzemeltetéséről is, mondta Guba János az MTI-ECO-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik