Belföld

Mennyire nőies vagy férfias az Ön agya?

admin

2003. 04. 29. 18:23

A nőies agy erőssége az empátia, a férfias agy a rendszerezésben jó. Van akit a Teremtő kiegyensúlyozott aggyal áldott meg. Tesztelje, milyen az Ön agya!

Van-e lényegi különbség a nők és a férfiak agya között? Simon Baron-Cohen, a brit Cambridge University autizmussal foglalkozó

kutatóközpontjának vezetője most megjelent könyvében azt állítja, hogy a nők agyműködése alapvetően az érzelmekre “drótozott”, ezzel szemben a férfiak erőssége a különböző rendszerek átlátása, felépítése. (Lássuk, milyen típusú az Ön agya! >>)

A nagy empátiával megáldott emberek sikeresen kódolják mások gondolatait, érzéseit, és ezekre, érzékenységük és figyelmességük révén megfelelő válaszokat képesek adni. A beleérzőképesség megkönnyíti az eligazodást a társas kapcsolatokban, hozzásegít az emberekkel való sikeres érintkezéshez.

Van, aki inkább a különböző rendszerek átlátásában, az alapvető szabályok felfedezésében, és a már meglévő rendszerekből származó tapasztalatok jövőbeli sikeres alkalamazásában erős. A rendszert itt tágabb értelemben értjük: lehet az úthálózat, számítógép, jármű, matematikai egyenlet vagy egy folyó vízgyűjtőhálózata.


Egy mindennapi példa 

A teóriát könnyedén igazolhatjuk egyszerű hétköznapi megfigyeléseinkkel is: egy újságosnál a nők nagy valószínűséggel választanak érzelmi kérdésekkel, szépséggel, intimitással, gyerekneveléssel, romantikával, lelki egészséggel foglalkozó lapokat, míg a férfiak figyelmét inkább az autós, vitorlás, számítástechnikai, sporttal vagy digitális fotózással kapcsolatos magazinok kötik le. A különbség nyilvánvaló a tipikus hobbik terén is: míg a férfiak órákat töltenek bütyköléssel, barkácsolással, a nők órákat álmodoznak és csevegnek érzelmi kérdésekről egy kávé vagy ebéd felett. 


A nőies és a férfias agyBaron-Cohen teóriája szerint az emberi agy valamilyen típusba sorolható. Alapvetően három típust különböztet meg: a nőies, a férfias és a kiegyensúlyozott, mindkét nem jellegzetességeit magán viselő agyat.

A nőies (E-típusú) agynál az érzelmi intelligencia magasabb, mint a rendszerező. A férfias (S-típusú) agyra ennek éppen az ellenkezője igaz, azaz a rendszerező intelligencia magasabb, mint az érzelmi. Vannak olyanok is, akik mindkét területen jó eredményeket mutatnak fel: az ilyet kiegyensúlyozott (B-típusú) agynak nevezzük.

Baron-Cohen elméletének fő állítása, hogy a nemi hovatartozás önmagában nem határozza meg az individuum agytípusát. Ami általánosságban kijelenthető viszont: több nőnek van érzelmi agya, mint férfinak, illetve a férfiak rendszerező intelligenciája átlagosan magasabb, mint a nőké.
Már csecsemőkorban látszanak a különbségekA hétköznapi megfigyeléseket tudományos kísérletek is alátámasztják, sőt a különbségek már egészen kisgyermek korban észrevehetők. Óvodásoknál megfigyelték, hogy dömperezés közben a fiúk sokkal hajlamosabbak beletolatni az autót társaikba, a kislányok viszont inkább kikerülik az útjukban álló gyerekeket az autóval.

12 hónapos lánybabák sokkal élénkebb reakciót mutatnak az erős érzelmi töltetű arcokra: nagyobb figyelmet tulajdonítanak a szomorú, boldog arcoknak, mint a kisfiúk. A kislányok hétéves koruktól magasabb pontszámot érnek el a nem verbális kommunikációs jelek – arcról hangulat, érzés leolvasása, a mondat hangsúlya – felismerésében, mint a fiúk, és ez a előnyük felnőtt korukra is megmarad.

Egészen meglepő, hogy a különbségek már újszülötteknél megfigyelhetők: a Cambridge University kísérlete szerint egynapos kislányok hosszabb ideig nézik valakinek az arcát, mint a fiúk, akik viszont a lányoknál hosszabb ideig bámultak egy felfüggesztett mobilt. A kutatócsoport eredményei szerint az, hogy valaki milyen hosszú szemkontaktusra képes, a születés előtti tesztoszteronszinttel van összefüggésbe.

Jelentős különbség figyelhető meg a két nem között az agresszió kimutatásában is. Míg a férfiak dühe többnyire közvetlen formában, fizikális erőszakként tör felszínre, a nők a közvetett támadás, így a pletyka, kiközösítés, sértő megjegyzések hívei.

Az empátia mérésének egyik jellemző kísérlete, hogy egy csoportba újonnan érkező személy beilleszkedése hogyan zajlik. Gyerekeknél megfigyelték, ha már együtt játszó gyerekekhez kislány csatlakozik, ő először alaposan megnézi, hogy a többiek mit játszanak, és magának szerepet kitalálva igyekszik bekapcsolódni.

Kisfiúknál ugyanakkor gyakori, hogy azonnal irányítanai próbálnak, új játékot kezdeményeznek, vagy az eredetin akarnak jelentősen változtatni. Hatéves kortól a kislányok jobbak a vendéglátásban is: míg a lányok figyelmesek az újonnan érkezővel szemben, a fiúk gyakran nem vesznek tudomást az új gyerekről.

A fiúból bélyeg- és lemezgyűjtő lesz

Ugyancsak számos kísérlet támasztja alá a férfiak magasabb rendszerező intelligenciáját. A csecsemőkortól kezdődően megfigyelhető, hogy a fiúk jobban érdeklődnek az autók, repülők, kamionok, fegyverek, építőkockák iránt, mint a kislányok.A férfiak jobban teljesítenek az olyan pszichológiai teszteken, ahol két formát látva meg kell állapítani, hogy a második az eredetiből forgatás vagy tükrözés révén jött-e létre. A férfiak gyorsabban tanulnak meg útvonalakat, hamarabb tájékozódnak térkép alapján, valamint pontosabban becsülnek meg távolságot, irányt is.

A fiúk általában magasabb pontszámot érnek el tárgyak összeszerelésében, illetve tervrajzok alapján való kivitelezésben. Ugyancsak jellemzőbb rájuk a gyűjtögetés, gyűjteményük rendezése: gondoljunk csak a Nick Hornby könyvéből készült Pop, csajok, satöbbi című filmre. Rob Gordon egy lemezbolt tulajdonosa, amely igazi kincsesbánya a hasonszőrű zenefanatikusoknak, akik gyűjteményüket egy-egy régóta vágyott darabbal egészíthetik ki. Két furcsa alkalmazottja szintén fiú – és szintén a bakelitek megszállottjai.


Új szemlélet az autisták kezelésében

Miben tud egy ilyen elmélet újat mutatni? Baron-Cohen szerint segít a gyerekkori neurológiai problémák, ezen belül is elsősorban az autizmus és enyhébb formája, az Asperger szindróma korai felismerésében és megfelelő kezelésében. A betegségben szenvedőknek magas a rendszerező és alacsony az érzelmi intelligenciájuk; elsősorban fiúknál fordul elő.

A kutatók által eddig elhanyagolt terület volt az extrém női agy vizsgálata: Baron-Cohen szerint ideje górcső alá venni azokat is, akinek kiugróan magas az érzelmi és nagyon alacsony a rendszerező intelligencijuk.

Baron-Cohen szerint az autizmus az extrém mértékben férfias agy betegsége. A klasszikus autisták és az Asperger szindrómában szenvedők közös jellemzői: nehézségek a társas érintkezésben, kommunikációs problémák, szokatlanul szűk érdeklődési terület és a rutinokhoz való görcsös ragaszkodás.

Mivel az Asperger szindrómások IQ-ja átlagos, gyerekkorban kommunikációs képességük is látszólag normálisan fejlődik, mire a betegséget a szülők, tanárok észreveszik, a gyerek gyakran számos sérülést szerez. Mivel az autista gyerek többnyire nem érti a metakommunikációs jeleket, nem észleli, mikor gúnyolódnak vagy tréfálkoznak vele, az is elképzelhető, hogy egy viccen ő nevet utoljára, általában nem érzi, ha egy megjegyzése a másik számára sértő vagy bántó, és sokszor félreérti a másik szándékát. Mire az ilyen gyereknél észreveszik a betegséget, elképzelhető, hogy társai már kiközösítették, és emiatt súlyos depresszióba esett.

Az autisták esetében gyakran nagyon magas a rendszerezési intelligencia, ezért a tanár megfelelő hozzáállással a gyereket akár nagy dolgok felé is terelheti. Lényeges azonban, hogy a betegségből kifolyólag a gyereket hagyni kell egy-egy témában alaposan elmélyedni, ahelyett, hogy látókörét próbálnák szélesíteni.

Forrás: Guardian

Mennyire nőies vagy férfias az Ön agya? Tesztelje! >>

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.