Belföld

Kártérítést fizetnek a Wall Street nagyjai

admin

2003. 04. 29. 08:59

Közel másfélmilliárd dolláros kártérítést fizet a tíz legnagyobb amerikai befektetési bank. Az ok: megtévesztő jelentések és árfolyam-manipuláció a nagyobb forgalom reményében.

Eliot Spitzer New York-i főügyész és William Donaldson az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission) képviselője hétfőn közölte a befektetési bankokkal kötött peren kívüli egyezség részleteit. Eszerint a korábban a megtévesztő jelentésekkel az árfolyamok manipulálását lehetővé tevő tíz vezető Wall Street-i befektetési banknak összesen 1,4 milliárd dollárt kell kártérítésként kifizetnie.

A megállapodás szerint három nagybank, a Citigrouphoz tartozó Salomon Smith Barney, a Credit Suisse First Boston és a Merrill Lynch csalást követett el, és a legfrissebb bizonyítékok szerint több más cég, így a Goldman Sachs és Morgan Stanley esetében, összeférhetetlenségről is szó van. Mindez azt jelenti, hogy elemző és befektetési bank részlegeik olykor-olykor együttműködtek a busásabb haszon reményében: az elemzőrészleg munkatársai a valóságosnál pozitívabb képet festettek egy-egy tőzsdei cég részvényeiről, az így megnövekekedett kereslet pedig hajtotta felfelé az árakat. A most születetett megegyezés ezt úgy kívánja kiküszöbölni, hogy a két csoport fizikai szétválasztását rendeli el, a kártérítés egy részét pedig független elemzőknél lesznek kénytelenek elkölteni a cégek.

A vizsgálatok egyes személyek felelősségét is megállapították. A SEC a Merrill Lynch internet-szakértőjének (kilencvenes évek vége) és Salomon Smith Barney telekom-specialistájának a nevét emeli ki. Mindkettőjüket 20 millió dollár kártérítésre kötelezték, és többet nem vállalhatnak munkát a pénzügyi szektorban.

A döntés, amelyben az összes említésre méltó Wall Street-i név érintett, mintegy két éves vizsgálódás végére tehet pontot. A vezető befektetési bankok ilyen nagy kártérítési összeget még soha nem fizettek, igaz, korábban már felmerült ennél nagyobb kártérítési összeg is, ezt azonban – úgy tűnik – sikerült lealkudniuk. Ha pedig a tíz „pórul járt” befektetési bank idei első negyedéves nyereségét vesszük alapul, ami valamivel több mint 12 milliárd dollár, láthatjuk, igazán semmiségről van szó.

A befektetési bankokkal egyébként úgy kötött egyezséget a SEC és a New York-i ügyészség, hogy az előbbiek nem ismerték el és nem is tagadták az ellenük felhozott vádakat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.