Belföld

Az INA-privatizációról a Mol sem nyilatkozhat

Kedden a Mol Rt. képviselőivel tárgyaltak Zágrábban a horvát gazdasági minisztériumban az INA horvát kőolaj- és földgázipari vállalat 25 százalékának plusz egy részvényének privatizálásáról. Áldott Zoltán küldöttségvezető, a Mol stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója a megbeszélés után elmondta az MTI-nek, hogy a minisztérium képviselőivel és a horvát kormány külföldi tanácsadóival, a Deutsche Bankkal és a PricewaterhouseCoopersszel megállapodtak: egyelőre nem nyilatkozik a nyilvánosságnak a három stratégiai partnerjelölt egyike sem.

A horvát kormány hétfőn kezdte meg az új, tájékozódó jellegű megbeszéléseket az osztrák OMV-vel, kedden a Mol következett, szerdán a harmadik pályázóval, az orosz Rosznyefttel is újrakezdődnek az eszmecserék. A május 12-17-e tájt várható következő tárgyalási fordulóra esedékes a jelöltek részletes ajánlatának megvitatása. Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint a végleges döntés júniusra várható, és Ivica Racan horvát miniszterelnök, a horvát kormány márciusban alakított INA-privatizációs tanácsának vezetője is azt mondta hétfő-keddi budapesti látogatása előtt az MTI-nek, hogy a döntésre hamarosan számítani lehet. Racan kifejezte örömét is, hogy a Mol is a jelöltek szűkebb körébe jutott.

A kormánytanács március 11-i első ülésén döntötték el, hogy a horvát kormány a szűkebb körbe jutott három jelölt közül azt nyilvánítja a pályázat nyertesének, aki megfelel az INA stratégiai fejlesztési érdekeinek és a legjobb vételárat kínálja. Megállapodott a tanács abban is, hogy a végleges ajánlatok felnyitása a horvát kormány tagjai, a kormány tanácsadói, az INA vállalati és szakszervezeti képviselői, a három pályázó cég képviselői és a tömegtájékoztatási eszközök képviselői jelenlétében lesz.

Az INA horvát állami tulajdonban levő kőolaj- és földgázipari vállalat privatizálási folyamata tavaly áprilisban indult a vállalat 25 százalékára plusz egy részvényére kiírt nemzetközi pályázattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik