Belföld

Az IMF újabb hitelrészletet folyósít Romániának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb, több mint 76 millió dolláros hitelrészletet folyósít Romániának. Az IMF a részlet felszabadítását Románia kedvező tavalyi gazdaságfejlődésével indokolta, ugyanakkor bírálta a minimálbér idén januári erőteljes emelését. Arra figyelmeztetett, hogy a visszafogott bérpolitika különösen fontos a makrogazdasági stabilitás megőrzésében.

Az IMF összesen mintegy 413 millió dolláros hitelígéretéből eddig 186 millió dollárt szabadítottak fel Románia számára. Február végén egy fokozattal felminősítette a hosszú futamú szuverén román adósságot a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő, a gazdaság folyamatos és sikeres stabilizálására hivatkozva. A cég londoni irodája által kiadott jelentés szerint a hosszú távú állami devizaadósság, valamint az egyéb előresorolt, nem biztosított devizakötelezettségek osztályzata B pluszról BB mínuszra, a helyi valutában jegyzett adósságoké BB mínuszról BB-re emelkedik.

A felminősítéshez fűzött csütörtöki indoklás szerint a gazdaság sikeres stabilizációjának már látszik az eredménye, erőteljes export- és magánberuházás-vezérelt növekedés formájában. Mindezt az infláció és a kamatok folyamatos csökkenése kíséri. A robusztus export és a külföldön dolgozó románok erősen növekvő hazautalásai a folyómérleg-hiányt a 2001-es 5,8 százalékról tavaly 3,6 százalékra csökkentette, a központi devizatartalék az 1999-es 1,5 milliárd, és a 2001 végi 4,0 milliárd dollárról 2002 végéig 6,0 milliárd dollár fölé emelkedett. A tartalék elérte az éves külső finanszírozási igény 166 százalékát; 1999-ben még csak 61 százaléka volt.

A Standard and Poor’s szerint a pozitív kilátás fenntartása azt a véleményt jelzi, hogy a következő években jó eséllyel folytatódik a román gazdaság átalakulása és korszerűsítése. A román gazdaság tavaly körülbelül 5 százalékkal bővült – jelentették korábban a Román Nemzeti Bankban becslésként. A központi bank adata jobb, mint a román statisztikai hivatal 4,7 százalékos becslése, és az elemzők 4,5-5,1 százalék között mozgó, 4,6 százalékos súlyozott átlagú becsléseit is nagyrészt meghaladja.

A román GDP 2001-ben 5,3 százalékkal nőtt. Az idei kormányzati előrejelzés 5,2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik