Belföld

Elhunyt Bobetko tábornok

Kedden délelőtt zágrábi otthonában elhunyt Janko Bobetko tábornok, akit éveken át háborús bűnök miatt idézett be a hágai Nemzetközi Törvényszék.

Az elmúlt években több – sok tízezres – tüntetésen tiltakoztak a horvát főváros és a dalmát városok lakói Bobetko tábornok kilátásba helyezett letartóztatása ellen. Évekig olvasható volt Splitben a házfalakon, de az üzletek kirakatiban is, hogy “Bobetko: Nije terrorist, je geroj!”, vagyis, hogy a tábornok nem terrorista, hanem hős.


 Adalékok Bobetko életrajzához

Janko Bobetko 1919-ben született. Életrajzából feltétlenül említést érdemel az a Magyarországon talán kevéssé ismert tény, hogy a 90-es években a horvát nemzeti hadsereg egyik megteremtőjeként elhíresült tábornok a II. világháború idején, még egyetemistaként a partizánok közé állt, s részt vett Jugoszlávia felszabadításában. Később a katonai akadémia elvégzését követően a Jugoszláv Néphadseregben szolgált.

A belpolitikailag és az ország nemzetközi megítélése szempontjából egyaránt kényes témát a horvát kormány az elmúlt hónapokban úgy próbálta kezelni, hogy Janko Bobetko egészségi állapotára való hivatkozással, csak a tábornok zágrábi kihallgatásához járult hozzá. Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze még Zágrábba is elutazott Bobetko miatt. A tábornok kiadatása körüli herce-hurca a Djindjics-gyilkosság nyomán ült el, akkor ugyanis olyan véleméynek is lábra kaptak, hogy a háborús bűnösök kiadatására irányuló hágai nyomás vezetett közvetve a szerb miniszterelnök halálához.


Bobetko elhunytával a 2007-es uniós csatlakozásban reménykedő Horvátország és az EU közeledésének eddig megkerülhetetlen akadályát jelentő egyik kérdés lekerült a napirendről. Mégpedig úgy, hogy az EU sem kényszerült elvei feladására, s a horvátoknak sem kellett feltépniük a közelmúlt fájdalmas sebeit. 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik