Belföld

Elbocsátások az Ericssonnál

Az Ericsson kedden közölte, hogy az első negyedévben adózás előtti vesztesége 3,5 milliárd svéd korona (94 milliárd forint) volt. A Reuters elemzői konszenzusa 3,3 milliárd korona veszteségre számított.

Az előző év azonos időszakában a veszteség 5,2 milliárd koronára rúgott. A telekomberendezéseket gyártó óriásvállalat árbevétele az idei első negyedévben 25,9 milliárd koronára csökkent az egy évvel korábbi 37 milliárd koronáról. A Reuters elemzői konszenzusa 25,4 milliárd koronát várt. A rendelésállomány 27,1 milliárd korona, magasabb a várt 26,5 milliárd koronánál, viszont jócskán elmarad az egy évvel korábbi 41,9 milliárd koronától.

Az Ericsson további elbocsátásokkal próbálja megfordítani a nyolcadik negyedéve tartó veszteséges trendet. Bejelentése szerint ez év végére 54 ezer, egy évvel későbbre 47 ezer főre akarja leszorítani a 2000 végén még 105 ezres létszámot. (Az MTI-Eco legfrissebb hírei szerint immár akár 13 ezer ember munkahelye is veszélyben foroghat a svéd cégcsoportnál.)

Az Ericsson magyarországi vállalatának vezetőit nem lepte meg a keddi bejelentés, mivel annak tartalma illeszkedik a cég eddigi, költségcsökkentő stratégiájába. Liptay Gabriella, az Ericsson Hungary kommunikációs igazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan költségcsökentési és hatékonységnövelési programokat hajtottak végre a magyaroszági válallatnál is, így kisebb mértékű létszámcsökkentésre is sor került. „Ilyen szempontból ez az év ugyanolyan lesz, mint az előző kettő” – mondta.

Az Ericsson Magyaroszág 2001-ben 709, 2002-ben 684 főt foglalkoztatott, jelenleg 632 alkalmazottja van. Az alkalmazottak fele kutatás- fejlesztéssel, másik fele pedig a magyar piaccal illetve, részben régiós feladatokkal foglalkozik. A cég kommunikációs igazgatója hangsúlyozta továbbá, hogy az anyacég keddi bejelentéséből még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik