Belföld

Békés megye négymilliárdos támogatást szerzett

A Békés Megyei Területfejlesztési Tanács az idei esztendőben összesen 4 milliárd forint pályázati alappal rendelkezik - jelentette be keddi békéscsabai sajtótájékoztatóján Varga Zoltán, a tanács elnöke. Elmondta: a Miniszterelnöki Hivatallal április 28-án aláírt megállapodás értelmében - ami a hét hátrányos helyzetű megye kiemelt támogatásáról szól - Békés a vállalkozók által is pályázható területfejlesztési célelőirányzatra 430 millió forintot kapott.

Az ilyen célra rendelkezésre álló forrás azonban ennél lényegesen magasabb; összesen 720 millió forint, ugyanis a tanács felhatalmazást kapott arra, hogy e megemelt összegig elkötelezettséget vállaljon a következő két évre is. A turisztikai célelőirányzat 2003 évben lényegesen megemelkedett; a tavalyi közel 40 millió forinttal szemben ez évben 168 millió forintos alap áll a vállalkozások rendelkezésére. Ez szintén a következő évek vállalásaival együtt 285 millió forintra emelkedett.

Varga Zoltán beszámolt arról is: a gazdasági, a környezetvédelmi és a földművelésügyi tárcáknál a hátrányos helyzetű megyék támogatására elkülönített decentralizált forrásokról még folynak a tárgyalások, de a közeli napokban várhatóan ezek a megállapodások is megszületnek.

Ha az utolsó szerződést is aláírják, akkor a tanács az alap- és többlettámogatásokkal együtt 2,7 milliárd forinttal gazdálkodhat az idén, ami kiegészül a következő két évre vállalható további 1,3 milliárd forinttal mondta az elnök. Az eddig megítélt és a még várható támogatások nagyságával kapcsolatban az elnöke elégedettségét fejezte ki. A tavalyi évhez képest mintegy 1,5 milliárd forinttal magasabb összeggel gazdálkodhatunk – szögezte le Varga Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik