Belföld

Amerika felülvizsgálja Kubával kapcsolatos politikáját

Az Egyesült Államok a kubai ellenzékiekkel szembeni megtorlás miatt teljes egészében felülvizsgálja a szigetországgal kapcsolatos politikáját - jelentette be hétfőn Washingtonban Colin Powell amerikai külügyminiszter.

A kubai hatóságok az elmúlt egy hónapban 75 ellenzékit ítéltek különböző időtartamú börtönbüntetésre (a legsúlyosabb 28 év volt), három embert pedig kivégeztek egy komphajó eltérítésének kísérlete miatt. Az amerikai kormányzat már akkor bírálta a hosszú börtönbüntetéseket, II. János Pál pápa pedig levélben kért kegyelmet Fidel Castro kubai elnöktől.

“A kubai emberjogi helyzet romlása miatt felülvizsgáljuk kubai politikánk minden elemét” – közölte Powell újságírókkal, de részleteket nem közölt. Különböző lobbicsoportok olyan megtorló intézkedésekre szeretnék rávenni a Bush-kormányzatot, mint a pénzátutalások akadályozása vagy a kubai közvetlen utazások tiltása, mások viszont inkább a demokrácia terjesztését segítő akciók fokozását javasolják, például faxgépek küldését a kubai ellenzékieknek.



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik