Belföld

Évente két-három milliárd dollárba kerülhet az újjáépítés

A Világbank elnöke, James Wolfensohn szerint a nemzetközi közösség 2-3 milliárd dollárjára van szükség évente az iraki újjáépítéshez.

A francia La Tribune hétfői számában megjelent nyilatkozatéban a Világbank elnöke azt mondta, az újjáépítés maga nem jelent nagy problémát, üteme viszont attól függ, hogy az évi mintegy 15 milliárd dolláros iraki olajbevételekből mennyit szánnak erre.

Wolfensohn szerint az élet gyors normalizálódásához, a kilencvenes évek egészségügyi és oktatási szintjéhez való visszatéréshez évente 2-3 milliárd dollár kell. Ehhez természetesen hozzá kell tenni azt az 5-6 milliárd dollárnyi katonai kiadást, amelyet az ország Szaddám Huszein bukása előtt elköltött.

Wolfensohn nem tért ki arra, hogy véleménye szerint mennyi ideig tarthat az újjáépítés. A Világbank elnöke szerint ez attól függ, mennyi időbe telik, amíg az iraki olajmezők visszatérnek a napi 3,5 millió hordós termeléshez, vagyis az 1991-es öbölháború előtti szinthez.

Az olajexport az iraki összkivitel 95 százalékát adta. Az iraki gazdaság sokoldalúbbá tételéhez Wolfensohn szerint legkevesebb öt-hét évre lesz szükség, évi 7-10 százalékos gazdasági növekedést feltételezve, amit a Világbank elnöke teljesen elképzelhetőnek tart.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik