Belföld

“Szegényedő” gazdagok Nagy-Britanniában

Csaknem egy évtizede először szegényebb lett összességében a brit gazdagok leggazdagabbjainak ezres klubja, de voltak, akik igen jól jártak; a Harry Potter-könyvek szerzője például a királynőt is megelőzte a The Sunday Times évente megjelentett vagyonrangsorának idei kiadásában.

A vezető vasárnapi brit lap 2003-as összesítése szerint az ezer leggazdagabb brit összvagyona a tavalyi tőzsdei árfolyamzuhanások és az általános gazdasági lanyhaság miatt 2 százalékkal – 3,8 milliárd fonttal – 155,86 milliárd fontra (57 ezer milliárd forintra) zsugorodott.

A tőkepiaci értékvesztés meglátszott az idei lista összetételén: a felsoroltak közül 150-nek volt földbirtokban és ingatlanokban a vagyona; ez rekord a csaknem húsz éve rendre kiadott rangsor történetében, és jelzi, hogy a tőzsdei ború idején a föld és az ingatlan általában jó értékőrző.

A leggazdagabb brit, Lord Cavendish, Westminster hercege is ingatlanban utazik: övé London két legpatinásabb negyedének, a Mayfairnek és a Belgraviának a zöme, a rajta lévő épületekkel együtt. Mindez az idei listán 4,9 milliárd fontot ér, 200 millióval többet, mint tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik