Belföld

Rövid hét jön – közgyűlési csúcsszezon

Nem mutattak egységes képet a világ részvénypiacai a múlt héten. Kelet-Európában viszont mindenütt emelkedtek az árak, a BUX ismét a nyolcezer pontos határ közelébe.

Mindössze háromnapos tőzsdehétre készülhetnek a hazai befektetők, csütörtökön és pénteken ugyanis szünetet tartanak a BÉT-en. A három tőzsdenap a közgyűlések jegyében fog eltelni: hétfőn az Inter-Európa, a Globus és a Fotex, kedden a NABI, a Synergon, az ÉMÁSZ és a Zwack, csütörtökön a Borsodchem, az Elmű és a Pannonplast tart közgyűlést.

A legizgalmasabbnak ez utóbbi társaság részvényesi találkozója ígérkezik. Minden bizonnyal kiderül, hogy az elmúlt hónapokban erősen átrendeződött tulajdonosi kör és a menedzsment harcából ki kerül ki győztesen.

Amerikában nem lesz szünet

Az Egyesült Államokban rázós napokra kell felkészülni: az Exxon Mobil és a Disney csütörtöki eredményén felül a pénteken megjelenő áprilisi munkanélküliségi ráta okozhat majd fejtörést. Hangulatindexekből sem lesz hiány, szerdán Alan Greenspan gazdaságértékelő beszéde közben jelenik meg a Chicago beszerzési menedzserindex, másnap pedig a feldolgozóipari szektor üzleti bizalmi felmérésének eredményét közlik.



Rövid hét jön – közgyűlési csúcsszezon 1


Európában a német IFO üzleti klíma index hétfői megjelenése számít a legnagyobb makroeseménynek, a hét hátralévő részében inkább a vállalati eredményekre figyelnek majd a piacok. Kedden a France Télécom és a BASF, szerdán a Deutsche Bank, valamint két angol gyógyszeróriás, a GlaxoSmithKlein, illetve az AstraZeneca, továbbá a British Petrol közli gyorsjelentését.

Csak a vállalati eredmények biztatóak

A húsvéti ünnepek után nyögvenyelősen indult a hét a részvénypiacokon. Hétfőn csak az Egyesült Államokban kereskedtek, alacsony forgalom mellett, csekély indexmozgással kísérve. A hét közepén felpörögtek a tőzsdék, a Wall Streeten meglódultak az indexek, a Standard & Poor’s 500-as átfogó indexe háromhónapos maximumot állított fel.

Természetesen vállalati eredmények álltak a háttérben. Az AT&T, a Bellsouth és az SBC Communications is kedvező tartalmú gyorsjelentéssel jelentkezett, hasonlóan az AOL Time Warnerhez. Némileg csökkentette az optimizmust a Boeing és a Kodak visszafogott eredmény-előrejelzése, csütörtökön azonban így is jelentős pluszban álltak az indexek.

A Dow Jones pénteken nagyobb esést szenvedett el, elsősorban a gyenge első negyedéves GDP-adatok nyomán. Az amerikai gazdaság éves szinten a várakozásoktól erőteljesen elmaradva mindössze 1,6 százalékkal bővült, a lakossági fogyasztás növekedési üteme pedig tízéves mélypontra esett.

A heti makroadatok amúgy sem nagyon kedveztek a részvényeseknek. A tartós fogyasztási javak megrendelései jelentőset ugrottak ugyan márciusban, illetve a Michigan fogyasztói bizalmi index felülvizsgált mutatója is magasabb értéket mutatott a vártnál, ám a segélyre jelentkezők száma új rekordot döntött, a Fed Bézs Könyve pedig továbbra is pesszimizmust sugárzott.

A Dow Jones végül kisebb csökkenéssel zárta a hetet, a Nasdaq viszont javulni tudott. A technológiai piacon az eBay és az amazon.com becsléseknél kedvezőbb eredménye húzta az árfolyamokat. Mindkét társaság részvénye folytatta remek szereplését, három- illetve kétéves rekordot hagyott maga mögött.

Pénz- és állampapírpiac 

Az Államadósság Kezelő Központ diszkont kincstárjegy aukciókat rendezett a múlt héten. A hosszabb papírok iránt erőteljes érdeklődés mutatkozott, a hat hónapos diszkontból felajánlott 25 milliárdnyi papírra 116 milliárd, az évesből meghirdetett 35 milliárdra 148 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A hozamok felfelé mozogtak, a hat hónapos jegyből 30 milliárdot bocsátottak ki 18 bázisponttal 6,45 százalékra emelkedő átlaghozammal, a tizenkét hónaposból 40 milliárd került a jegyzőkhöz, hozama (6,42 százalék) 11 bázisponttal került feljebb.
A legrövidebb diszkont kincstárjegy aukciójára 38 milliárd forintnyi ajánlat futott be, átlaghozama 6,39 százalék lett (ez 9 bázisponttal magasabb az előző heti kibocsátáson kialakult szinthez mérten), az ÁKK a tervezett 25 milliárd forintot allokálta a befektetőknek.
A másodpiacon a rövid lejáratokon kisebb emelkedést mutattak a referenciahozamok, az éven túli lejáratokon viszont csökkenés mutatkozott.
A DWIX index egy bázisponttal 6,36 százalékra emelkedett.
A forint a centrumtól számítva 11 százalékon zárt pénteken, ez megegyezik az előző heti szinttel. A dollárral (222,9) szemben 1 százalékot erősödött a nemzeti valuta. 

Kelet-európai optimizmus


Európában korrigáltak az indexek, lefelé mozgott a párizsi, a londoni és a frankfurti tőzsdemutató. Nagy-Britanniában kedvezőtlen makroindikátorok álltak a háttérben, várakozások alatti GDP-növekedéssel zárt az első negyedév. Németországban ezzel szemben vállalati hírek nyomták lefelé a DAX-ot. A DaimlerChrysler konszenzus alatti eredménye mellé profit warningot is kiadott, az Infineon pedig jelentős veszteségről számolt be. A német börze barométere így több mint két százalékot esett.

Térségünkben felfelé tartottak az árfolyamok. Moszkvában ugyan az olajrészvények gyengültek, mivel az olaj árfolyama is esett azt követően, hogy a tartalékok erős növekedéséről számoltak be az Egyesült Államokban. Lengyelországban újabb 25 bázispontos kamatcsökkentést kockáztatott meg a jegybank, az alapkamat így 5,75 százalékra mérséklődött.

A BUX értéke négy kereskedési nap alatt több mint két százalékkal növekedett. A forgalom is erősödött, pénteken a kötések értéke meghaladta a tízmilliárd forintot.

Közgyűlése előtt jelentőset ugrott a Pannonplast árfolyama, nyolc százalékot meghaladó emelkedéssel zárt, pedig a hét második felében már gyengült. A várhatóan 220 forintos osztalékot fizető Borsodchem papírja ezúttal is az élmezőnyben szerepelt, ahogy két blue chip, a Matáv és a Richter is.

Az OTP visszafogottan teljesített. Ebben közrejátszott, hogy a bolgár DSK Bank privatizációs eredményhirdetése ismét el lett halasztva.

A hét vesztese a Humet volt, három százalékot meghaladó csökkenéssel. A NABI hasonló mértékű veszteséget szenvedett el előző heti bejelentése után, mely szerint értékesítései az első negyedévben elmaradtak a várt szinttől. Az indextagok közül a TVK esett a legnagyobbat.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik