Belföld

Párizs besúgott Bagdadnak?

A francia kormány rendszeres jelentésekben ismertette Szaddám Huszein volt iraki elnök kormányzatával a párizsi és a washingtoni diplomáciai érintkezések tartalmát és az Irakkal kapcsolatos amerikai terveket - írta a The Sunday Times Bagdadban fellelt iraki kormányzati iratokból idézve.

A vezető brit vasárnapi lap az iraki külügyminisztérium romjai közül előkerült dokumentumok alapján azt írta, hogy Franciaország az amerikai tervezés minden mozzanatáról tájékoztatta Huszeint, valószínűleg elősegítve ezzel Irak felkészülését a háborúra. A cikk szerint az iraki iratokon az szerepel, hogy az értesülések Iraknak “a francia külügyminisztériumban dolgozó barátaitól” érkeztek.

Az egyik francia jelentés arra figyelmeztette az akkori bagdadi kormányzatot, hogy Washington megpróbálja kapcsolatba hozni Irakot a terrorizmussal, ezzel teremtve ürügyet a háborúra.

Nevetségesnek és alaptalannak minősítette Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter a The Sunday Times brit vasárnapi lap cikkét, amely szerint Franciaország rendszeres jelentésekben tájékoztatta Szaddám Huszein iraki elnök kormányzatát a francia-amerikai megbeszélésekről és az Irakra vonatkozó amerikai tervekről.

“Az ilyen hozzáállás és fogalmazás abszolút elviselhetetlen és tűrhetetlen. Azt hittem, a brit sajtóban van még bizonyos etika, bizonyos komolyság. Az ilyen cikkek olvastán arra kell gondolnom, legalábbis ami a szerzőjüket illeti, hogy ez nem így van” – jelentette ki vasárnap Újdelhiben a kétnapos hivatalos látogatáson Indiában tartózkodó miniszter asszony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik