Belföld

Eredményes volt az időközi választás

Az ország 39 településén és egy budapesti kerületben tartottak vasárnap időközi önkormányzati választásokat, a legtöbb helyen eredményes volt a voksolás. A települések többségében azért volt szükség időközi választásra, mert tavaly ősszel szavazategyenlőség alakult ki, néhány helyen pedig az eddigi polgármester mondott le.

Faragó László – Somogy megye:
– Csurgón a korábbi alpolgármester nagy fölénnyel győzött. Taszáron éppen hogy alul maradt a falu második embere a polgármesteri voksoláson. A dél-somogyi városban Bihariné Asbóth Emőke ülhet a polgármesteri székbe Szászfalvi László után. Nem lesz könnyű dolga, hiszen az országgyűlési képviselő előző polgármester éppen amiatt mondott le, mert nem tudott dűlőre jutni az alpolgármester személyéről a testülettel. Taszáron Pataki Sándort választották a falu első emberének. Az előző két településen 50 százalék körüli volt a részvétel, míg Nemeskisfaludon és Gálosfán a 80 százalékot is meghaladta a szavazók aránya. Gálosfán Tóth Józsefnek, míg Nemeskisfaludon Vida Ferencnek szavaztak bizalmat a polgárok.

Horváth Gyula – Veszprém megye:
– Mindkét Veszprém megyei településen eredményes volt a helyi időközi polgármester választás. A 637 lakosú Vanyolán nagy többséggel Varga Miklóst, a jelenlegi önkormányzat pénzügyi bizottsága elnökét választották meg polgármesternek. A 86 lélekszámú Kispiriten pedig Németh Jenő Ferencnek szavaztak bizalmat, így ő alpolgármesterből polgármesterré lépett elő az időközi választáson.

Hőgye Attila – Győr-Sopron megye:
– Győr-Moson-Sopron megyében négy településen volt időszaki választás. Fertőhomokon a jogosultak 42 százaléka szavazott a régi-új polgármesterre, Horváth Attilára, aki 4. ciklusát kezdi a fertőmenti kis patinás településen. Tápon két új jelölt közül választották meg Godó Ferenc független jelöltet, a részvétel 35 százalékos volt. Fertőendréden tízen indultak a képviselő testület újraválasztásán, mert az elmúlt év októberében nem volt elegendő jelölt. A hét fős új testületben, akiknek a helyiek 35 százaléka szavazott bizalmat, egy tag van a régi grémiumból. Csornán a nyolcas választókörzetben az öt képviselőjelölt közül Farkas Lajos MSZP-s képviselő lesz a városi testület új tagja.

H.Tóth Andrea – Jász-Nagykun-Szolnok megye:
– Az előzetes, nem hivatalos végeredmény szerint Nagyréven az eddigi alpolgármester, Burka István, Tiszaszőlősön egy tiszafüredi tűzoltó, Kerekes András lett a polgármester. A két településen azért kellett időközi választást tartani, mert a tiszazugi faluban a tavaly októberi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki két jelölt között, a Tiszafüredtől tavaly levált Tiszaszőlősön pedig lemondott a falu vezetője. Nagyréven a választásra jogosultak valamivel több mint 82 százaléka járult az urnákhoz. Az 535 főből 261-en adták le szavazatukat Burka Istvánra, aki így csupán 22 vokssal előzte meg a 2000-ben alpolgármesterként tevékenykedő Kiss Istvánt. Tiszaszőlős jegyzője, dr.Busai György arról tájékoztatta a Magyar Rádiót, hogy csendes szavazás volt a mostani, ám a részvétel – kivéve a Tiszafüredtől való elszakadást – minden eddiginél magasabb volt. A polgárok 58,25 százaléka, azaz 787 fő élt választási jogával. A tiszafüredi tűzoltó, Kerekes András 441 szavazattal lett Tiszaszőlős első embere, maga mögé utasítva Tiszafüred volt polgármesterét, Rente Ferencet is.

Zengő Árpád – Nógrád megye:
– Ezentúl Dömsödi Gábor televíziós újságíró Nógrádban, a Cserhátbeli Bokor polgármestere, így döntött a 137 lakosú falucska szavazásra jogosult lakójának többsége. A tavalyi önkormányzati választáson 49 voksot kapott a közelmúltban a faluba költözött Dömsödi és ugyanennyit az 1998 óta ott polgármester Cserényi Pál is, ezért a törvény értelmében egy új választásig Cserényi maradt a falu első embere, Dömsödi Gábor pedig bekerült a képviselő testületbe. A vasárnapi voksoláson Bokor lakossága kitett magáért, a 119 szavazásra jogosultból 108-an mentek az urnához, 61 bokori döntött úgy, hogy Dömsödi Gábor legyen a falu első embere, 47-en Cserényi Pálra adták a szavazatukat.

Balogh Zoltán – Borsod megye:
– A három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település közül kettőben továbbra is a korábbi polgármester áll majd az önkormányzat élén, míg a harmadikban egy, a helyi politikával eddig nem foglalkozó személy lesz a település első embere. A dél-borsodi Kiscsécsen hárman versenyeztek a helyiek kegyeiért, köztük a frissen megválasztott régi-új polgármester, Balogh Tibor, a falu ügyeit a tavaly októberi választások óta intéző alpolgármester, Irhás Károly, valamint Barna László. Az időközi választás oka Kiscsécsen egyébiránt az volt, hogy a tavaly megválasztott Balogh Tibor polgármesteri jogviszonya egy, a tisztség betöltését kizáró jogszabály miatt megszűnt, most azonban újra ringbe szállhatott. A szlovák határhoz közeli Perecsén, valamint a Bükk szívében található Tardonán az őszi voksoláskor azonos számú szavazatot kapott mindkét jelölt, így itt ezért kellett újra döntést hozni. Tardonán Tóth József, eddigi független polgármester megőrizheti tisztségét, hiszen a szintén független Balla Bálint előtt most mintegy 40 szavazatos többséget szerzett. Az abaúji Perecse első embere a helyi politizálásban friss erőnek számító Stelmach Sándor lesz, aki mindössze két szavazattal előzte meg kihívóját, a centrum színeiben induló Aradiné Garai Erikát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik