Belföld

4-es metró – parlamenti döntés heteken belül?

A FigyelőNet információi szerint egy hónap alatt a parlament elé kerülhet a 4-es metró ügye. Több milliárd forintot költ felújításra a BKV és a főváros.

Budapest szocialista párti főpolgármester-helyettese, Vajda Pál szerint idén, az év végére, illetve a jövő év elejére befejeződhet a tendereztetés, ha a parlament elé hamarosan beterjesztendő 4-es metróról szóló
4-es metró – parlamenti döntés heteken belül? 1

előterjesztést elfogadja a törvényhozás. A kivitelezés remélhetőleg a jövő év első felében kezdődhet – tette hozzá a várospolitikus. Jelenleg végső fázisban vannak az előkészületek – mondta Vajda.

Vajda Pál erről annak kapcsán beszélt, hogy átadták az első felújított 59-es villamosokat a Moszkva téren. Az összesen négymilliárd forintba kerülő beruházásból a főváros kétmilliárdot állt, a többit a BKV gazdálkodta ki, illetve a környezetvédelmi alap céltámogatásának 337 millió forintját használta fel.

Kényelem és praktikum 

A felújítás során a Tatra villamos ülései megújultak, új burkolatot kapott a belső tér, modernebbé vált a világítás, valamint a járművön kívül és belül több vizuális kijelző ad információt, amelyet beszédszintetizátoros hangos utastájékoztatás egészít ki. A villamos ajtajai kívülről gombnyomásra egyedileg nyithatók. 

Nyolcvan Tatrát újítanak fel

Az 59-es villamosok azon Tatra szerelvények közé tartoznak, amelyek közül most nyolcvanat újítanak fel. A megrendelést a Budapesti Közlekedési Rt. (BKV) villamosjavítással foglalkozó leányvállalata kapta, annak beszállítója pedig a Ganz Transelektro Közlekedési Rt.

A FigyelőNet kérdésre Aba Botond, a BKV vezérigazgatója elmondta, hogy a négymilliárdos megrendelésnek közel egynegyedét teszi ki a Ganz Transelektro részaránya. Ez a cég Szirmay Tamás vezérigazgató-helyettes szerint a villamosok hajtásrendszerét szállítja.

Az energiatakarékos megoldás révén várhatóan 35 százalékkal csökken majd a Tatrák áramfelhasználása, ami éves szinten egy 1800 lakosú település évi fogyasztásának felel meg – mondta Vajda Pál. Az 59-es járaton egyébként naponta 28 ezren utaznak, csúcsidőben óránként 1600 embert szállít.


A Strabagé a Nagy Lajos király út 

A Strabag Építő Rt. újíthatja fel a Budapest XIV. kerület, Nagy Lajos király úti villamospálya vágányait a Fogarasi út-Füredi utca közötti szakaszon. A megbízás bruttó 324 millió forint értékű, amely további 32 millió forint tartalékkeretet tartalmaz. A teljes munkálatokat – az MTI-Eco szerint – a nyertesnek május 11. és június 15. között kell kiviteleznie. A Budapesti Közlekedési (BKV) Rt. által meghirdetett nyílt közbeszerzési eljárásra tizenegyen jelentkeztek. A nyertesen kívül pályázott a Ring Körútépítő Kkt., a Swietelsky Út-Vasút Kft., a Hoffmann Rt., a MÁV Hajdú Vasútépítő Kft., a Betonút Rt., a Mélyépítő Kft., a Szentesi Vasútépítő Kft., a Csúcs Kft., a MÁV BK Kft., valamint a MÁV MTM Rt. A győztes a beszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben alvállalkozóként megbízza a Ten-T Rt.-t, és a VIV Rt.-t. 

Villamosbeszerzések sorozatban

A főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a főváros nagy figyelmet fordít a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére. Ezt a célt szolgálta korábban a 76 darab hannoveri villamos, a TW6000-esek beszerzése, amelyek most a hármas vonalon járnak, illetve az a nagykörúti villamospályázat, ahol a vállalkozási tendert éppen az elmúlt hetekben írták alá.

A FigyelőNeten már beszámoltunk arról, hogy ott a Siemens ajánlata győzött. A verseny érdekessége volt, hogy a németek kínálták a legmagasabb áron a termékeiket, mégis ők nyertek.

A kelet-nyugati metrót is felújítják

Vajda Pál ugyanakkor elmondta azt is, hogy idén zajlik a kelet-nyugati metróvonal felújítása. Ebben az évben hárommilliárd forintot költenek erre a célra. Ez a beruházás egyelőre nem lesz érzékelhető a nagyközönség számára, a forgalomkorlátozásokkal járó munkák csak jövőre kezdődnek a sokmilliárdos program során.

Vajda beszámolt arról, hogy a főváros pályázatot szeretne kiírni a Nagykörútról lekerülő Ganz csuklós villamosok felújítására is. Ennek a tendernek az időpontjáról azonban még nem tudott tájékoztatást adni a főpolgármester-helyettes, miután erre még meg kell teremteniük az anyagi fedezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik