Belföld

Háború és vírus – mellékhatások Japánban

A japán légiközlekedési és turisztikai ágazatok komolyan megsínylették az iraki háborút és a SARS vírustól való félelmet.

A Japan Airlines System Corp. mintegy 90 milliárd jen, azAll Nippon Airways (ANA) pedig 20 milliárd jen bevétel kiesésre számít az idén. A Japan Airlines System, a Japan Airlines (JAL) és a Japan Air System (JAS) holding anyavállalata a SARS vírus miatt járatok törlésére és járatszám csökkentésre kényszerült hongkongi és kínai útvonalain. Májusban a kínai járatok férőhely kapacitását 23 százalékkal csökkenti a társaság. A JAL számára a vírus nagyobb kárt okozott az iraki háborúnál, mivel a kínai járatok egyik legnagyobb bevétel termelőinek számítottak. A társaság a nemzetközi utasszám harminc százalékos csökkenésére számít az elkövetkező öt hónapban, beleértve az európai járatait is.


A legnagyobb japán utazási társaságok, így a JTB Corp. és a Kinki Nippon Tourist Co. májusi foglalásainak a száma a kínai és az ázsiai utazásoknál hatvan százalékkal esett vissza az elmúlt évihez képest. A japán külügyminisztérium által a térségbe irányuló utazások korlátozására kiadott felhívás miatt az üzlet további romlása várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik