Belföld

Dolgozói mentik meg a világ legnagyobb légitársaságát

A világ legnagyobb légitársasága, az American Airlines utaskísérő személyzete is elfogadta javadalmazásának csökkentését, pénteken. A társaság évi mintegy 1,8 milliárd dollárt takaríthat meg a béreken, és elkerülheti a csődöt.

Az igazgatótanács a csődöt már csütörtökön bejelenthette volna, a tanács elnöke, Donald Carty le is mondott, mert a már módosított költségcsökkentési javaslatra csak az alkalmazottak két csoportja, a földi személyzeté és a pilótáké mondott igent, a harmadik, az utaskísérőké nem. Akkor azonban az ügyben eljáró jogászok kértek még egy nap esélyt, meggyőzendő a vonakodók szakszervezetét.

Az American Airlines vezetése a bérek terén tett engedmények fejébe a profitmegosztás módosítását, a bércsökkentést tartalmazó új kollektív szerződés időtartamának csökkentését – két évre az eredetileg tervezett öt évről – és előrehozott újratárgyalását ígérte.

A bejelentés után az American Airlines anyavállalata, az AMR Corp. 4,91 dollár volt a New York-i értéktőzsdén, 87 centtel, azaz 21,53 százalékkal drágább a csütörtöki zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik