Belföld

Csernobil: évfordulós megemlékezések Ukrajnában

Ukrajnában szombatra virradóra megemlékeztek a tizenhét évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-baleset áldozatairól.

Hajnali 1 óra 23 perckor – pontosan abban a percben, amikor a katasztrófa 1986. április 26-án bekövetkezett – gyászistentisztelet kezdődött a csernobili erőmű dolgozóinak otthont adó Szlavutics városban álló Csernobil Hősei emlékműnél. Ezután a résztvevők egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének, és elhelyezték virágaikat.

Kijevben szombaton hajnalban a kurgán formájú csernobili emlékműnél szintén emlékező istentiszteletet tartottak, amelyen részt vettek a városháza vezetői is. Előző nap az állam vezetői és parlamenti képviselők helyezték el virágjaikat Kijevben a Dnyeper bal partján álló csernobili emlékmű-együttesnél és a mentésben életüket veszített katonák emlékművénél.

1986. április 26-án egy kísérlet során gőz-, majd gázrobbanás következett be a csernobili atomerőmű 4. reaktorában, amely szétvetette a reaktorépület falait és a biológiai védőburkolatot, jelentős mennyiségű sugárzó anyagot bocsátva a környezetbe. Szakértői becslések szerint a kikerült sugárzó anyag összaktivitása elérte az 50 millió Curie-t (más számítások szerint az 1-2 exabequerelt), amely az 1945-ben Hirosimára ledobott atombomba ötszázszorosának felel meg.

A baleset következtében 12 ukrajnai megye összesen 50 ezer négyzetkilométernyi területe vált sugárszennyezetté, 3,2 millióan – közöttük egymillió gyermek – szenvedtek egészségkárosodást.

1986/87-ben mintegy hatszázezren vettek részt a baleset következményeinek felszámolásában. Közülük kétszázezren kaptak nagy dózisú sugárzást, ők életük végéig speciális orvosi kezelésre szorulnak. A baleset következtében egészségkárosodást szenvedett személyek közül tíz év alatt mintegy százhetvenezren haltak meg.

Az erőmű utolsó működőképes reaktorát, a 3. számút, Ukrajna és a hét legfejlettebb ipari állam, valamint az Európai Bizottság közötti megállapodás értelmében 2000. december 15-én végleg leállították. Az erőműben folynak a bezárással, illetve a felrobbant reaktor fölé emelt betonszarkofág biztonságos létesítménnyé alakításával kapcsolatos munkálatok. Az új védőburkolat a legújabb számítások szerint legkorábban 2009-ben készül el.

Ukrajnában az atom továbbra is az egyik legfontosabb energiaforrás: az ország négy atomerőművében 13 VVER-típusú reaktor termel áramot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik