Belföld

Atípusos tüdőgyulladás: világjárvány küszöbén?

Újabb hat halottja van az atípusos tüdőgyulladásnak Hongkongban, és 17 friss esetet is jeleztek. Eddig összesen 1527-en kapták el a betegséget a városban, és 121 halálos áldozatot szedett. Közülük a legfitalabb egy 28 éves, addig makkegészséges férfi.

Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) veszélyesebb lehet, mint eddig feltételezték. Roy Anderson londoni infektológus professzor szerint a megbetegedett emberek 8-15 százaléka halhat bele a kórba.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5-6 százalékos halálozási aránnyal számol. Anderson eredményei szerint a SARS sokkal tovább marad fertőző, mint más vírusok, ugyanakkor a professzor túlzottnak nevezte a járvány robbanásszerű terjedéséről szóló jövendöléseket.

A délkelet-ázsiai országok (ASEAN) egészségügyi minisztereinek tanácskozásán Kuala Lumpurban, Malajzia fővárosában felhívást fogadtak el. Ebben arra szólítják fel az érintett ázsiai országokat, hogy a repülőtereken, kikötőkben és más utazási csomópontokon szigorú ellenőrzést vezessenek be. Ezzel vegyék elejét annak, hogy atípusos tüdőgyulladással fertőzött személy eddig érintetlen területre behurcolhassa a kórokozót. „Egyetlen fertőző beteg elegendő ahhoz, hogy beláthatatlan méretű járvány induljon el – húzza alá a felhívás – ezért el kell érni, hogy a fertőzöttgyanús személyek utazását még elindulás előtt megakadályozzák.”

A jelenlévő kínai egészségügyi miniszter biztosította a többi résztvevőt, hogy országa kész az együttműködésre az atípusos tüdőgyulladás megfékezésében. A kínai vezető a tanácskozásnak tet jelentésében elismerte, hogy az ismeretlen betegség megjelenése nagy pánikot váltott ki. „Nem tudjuk, honnan jött és mikor tűnik el, egyáltalán nagyon keveset tudunk róla, kezeléséről, társadalmi és gazdasági hatásáról” – fogalmazott.

A szudáni hatóságok 72 kínait nem engedtek kiszállni a khartúmi repülőtéren. Ugyanazzal a géppel vissza kellett térniük Abu Dhabiba, ahonnan elindultak. A gép többi utasa kiszállhatott Khartúmban, ahol kétnapos karantén vár rájuk, mint mindenkire, aki Kínából érkezik. Ahmed Balil Osmane egészségügyi miniszter szerint az óvintézkedések az atípusos tüdőgyulladás behurcolását hivatottak megakadályozni, indokuk pedig az, hogy Szudánban kínai vendégmunkások ezrei dolgoznak.

Jean-Pierre Rafarin francia miniszterelnök, pekingi hivatalos útjáról visszatérvén, hétfőre szakértői megbeszélést hívott össze hivatalába. Miután a helyszínen személyesen tájékozódott, a francia kormányfő szükségesnek látja az atípusos tüdőgyulladással kapcsolatban világos, határozott és körültekintő program kidolgozását állami szinten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik