Belföld

Megháromszorozta nyereségét a Sharp

A legnagyobb japán folyadékkristályos kijelző (KCD) gyártó vállalat, a Sharp Corp. éves nyereségének közel megháromszorozódását jelentette be, és ezzel egyidőben a síkképernyős televíziókészülékek, valamint a digitális kamerával szerelt mobiltelefonok élénk keresletének köszönhetően az idei évre rekord nyereséget jelzett előre.

A Sharp 32,59 milliárd jen (272 millió dollár) nettó nyereséget ért el a március 31-én zárt 2002/03-as pénzügyi évben. Az előző év viszonyítási alapja 11,3 milliárd jen nyereség. A közzétett nyereség megfelelt az egy hónappal ezelőtt kiadott előzetes mérleg tájékoztatóban szereplőnek, de még így is felülmúlta a piaci várakozásokat. Az elemzői előrejelzések a Reuters összeállítása szerint ugyanis 47,2 milliárd jen nettó nyereséget és 105,2 milliárd jen működési eredményt vártak. A folyó pénzügyi évben a Sharp 50 milliárd jen nettó nyereséget vár. A működési eredmény 110 milliárd jen lesz az idén, tíz százalékkal az elmúlt évi felett. Az értékesítési árbevétel az elmúlt évi 11,1 százalékos gyarapodás tetejében 7,5 százalékkal 2,15 ezer milliárd jenre emelkedik.

A Sharp jó eredménye szöges ellentétben áll több nagy másik japán elektronikai óriás, mint például a Sony gyászos eredményével, amelynek a részvénye hét évvel ezelőtti árfolyamra zsugorodott pénteken az előző este közzétett sokkoló hatású mérlegbeszámoló és prognózis hatására. Miközben a Sony és japán “sorstársai” teljes mellszélességgel gázoltak bele a gazdasági dekonjunktúra kátyúiba, a Sharp a lendületesen bővülő piaci szegmensekre összpontosítva sikeresen kerülte el a kerékfogókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik