Belföld

Megadóztatnák a nyugdíjasokat?

A nyugdíjak megadóztatását is elképzelhetőnek tartja jövőre a Pénzügyminisztérium (PM) – írja a Magyar Nemzet. A lap az állítja, hogy a birtokába került dokumentumokból ez egyértelműen kiderül. Az új adóval pótolnák a munkáltatók által fizetett, tételes egészségügyi hozzájárulás fokozatos megszüntetésével járó bevételkiesést.

Nem kell jelenleg társadalombiztosítási járulékot és százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni többféle jövedelem, illetve járandóság után. Ebbe a körbe tartozik például a nyugdíj, az ingatlan-bérbeadás, a vagyonátruházás vagy az osztalék típusú jövedelem. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint a Pénzügyminisztériumban felvetődött, hogy ezen jövedelmeket részben járulékkötelessé tennék, amivel bevételi többletet érnének el.

Máté Dániel, a PM szóvivője elismerte, egy anyagban valóban felvetődött a nyugdíjak járulékkötelessé tétele. Hangsúlyozta azonban, hogy csak a szakértői gondolkodás kezdődött meg a munkáltatói járulékteher csökkentéséről, és általában az adó és járulékrendszer lehetséges egyszerűsítéséről. Döntés még nem született – szögezte le Máté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik