Belföld

A lengyelek is 2007-től tervezik az euró bevezetését

Lengyelország a lehető legkorábbi időpontban, már 2007-ben tagja kíván lenni az eurózónának, mégpedig a jelenleginél alacsonyabb euró/zloty árfolyamot alapul véve - közölte a lengyel pénzügyminiszter.

Grzegorz Kolodko véleménye szerint a közös európai fizetőeszköz lengyelországi bevezetése 1:4,4 és 1:4,5 közötti euró/zloty árfolyamon történhetne. A valutaunióhoz való csatlakozás legkorábbi időpontja 2007; a várhatóan 2004. május 1-i belépés után ugyanis legalább három évre lesz szükség ahhoz, hogy a jelenlegi tagjelöltek valutái kiállják a stabilitás próbáját az európai átváltási mechanizmusban.

A 2004-es csatlakozással Varsó belépne az átváltási mechanizmusba; ez szilárdan az euróhoz kötné a zlotyt, amelynek árfolyama legföljebb plusz/mínusz 15 százalékkal térhetne el a megszabott központi értéktől. Kolodko nem látja értelmét annak, hogy lerövidítsék a kétéves “tűzpróbát”, sem annak, hogy szélesebb sávot szabjanak meg az árfolyam-ingadozásnak. Ezzel – mások között – Jerzy Hausner gazdasági miniszter véleményét kontrázta meg, aki nemrég azt szorgalmazta, hogy Lengyelország csak később csatlakozzon az európai valutaunióhoz.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik