Belföld

Legyőzik a Google-t?

A LookSmart, a Google fő versenytársa az internetes kereső rendszerek piacán ambíciózus projektet hozott létre a SETI@Home mintájára.

A cég olyan képernyővédőt bocsátott ki a közelmúltban, amely a webes oldalak indexelését végzi a számítógép bekapcsolt, de nem használt állapotában. A LookSmart vezetői remélik, hogy az önkéntesek számának növekedésével néhány hónapon belül a becsült 10 milliárd web oldal mindegyikére ily módon naponta sor kerül, és ezáltal a találatok pontossága és aktualitása nagymértékben nő.


A LookSmart információja szerint jelenleg a legnagyobb kereső rendszerek (a Google vagy az Inktomi) naponta 150 millió lapot képesek pásztázni. A Google a web harmadát indexeli csak, és az indexet 30 naponta frissíti.

Természetesen kételyek is felmerültek. Danny Sullivan, az ezzel a témával foglalkozó portál, a Search Engine Watch főszerkesztője aggodalmát fejezte ki a rendszer biztonságával kapcsolatban. A szakember szerint a hackeléssel szemben egyelőre nincs biztos védelem, így elképzelhető, hogy egyes cégek a találati listán való megjelenést befolyásolni tudják. Matthew Berk, a Jupiter Research elemzője azt veti fel, hogy a rendszerben a mennyiségnél fontosabb a kapcsolati rendszerek megtalálása, ami nem biztos, hogy benne van ebben az új technológiai megoldásban.

SETI@Home a Berkeley egyetem kutatócsoportja által létrehozott kísérlet, amely földönkívüli intelligencia keresésére irányul. Az önként jelentkezők letölthetnek egy ingyenes programot, amely a gép bekapcsolt, de nem használt állapotában fut, és a rádió teleszkópból származó adatokat elemzi.

(Forrás: WiredNews)


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik