Belföld

IBM az elbocsátott dolgozók szolgálatában

Eddig negyvenhét volt IBM-es dolgozó elhelyezkedését, illetve vállalkozóvá válását segítette az a finanszírozási alap, amelyet az amerikai cég hozott létre Székesfehérváron - írja a Népszabadság. Tavaly ősszel – röviddel a fehérvári IBM-gyár bezárásának és a 3700 dolgozó elbocsátásának bejelentése után – az amerikai cég megállapodást írt alá a város önkormányzatával egy háromszázmillió forintos alap létrehozásáról.

A pénzt a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kezeli. Szekfü Tibortól, az alapítvány finanszírozási igazgatójától megtudtuk: ebben az évben eddig negyvenkét hitelkérelmet hagytak jóvá, több mint kétszázmillió forint értékben.

Az alapból harminchét olyan cég kapott maximum hatmillió forint, hat hónaptól öt évig terjedő futamidejű hitelt 6,5 százalékos kamatra, amely volt IBM-esek foglalkoztatását vállalta legalább két évig. Így negyven volt IBM-es dolgozó helyezkedett el, további hét kapott hitelt az alapból saját vállalkozás beindításához. A konstrukció alapján a futamidő utolsó esztendejében a kamat 70 százaléka elengedhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik