Belföld

A gyermek neme – melegben fiú lesz?

Hogy milyen nemű aligátor kel ki a tojásból, azt nagyban befolyásolja a környezet hőmérséklete. Az emberi magzat nemét nem befolyásolja-e a spermium hőfoka?

Elképzelhető, hogy befolyásolja a születendő gyermek nemét az, hogy a herék nem a testüreg mélyén találhatók, és így a környezet hőmérsékleti
A gyermek neme – melegben fiú lesz? 1

változásának fokozottan ki vannak téve – állítja két brit kutató, John McLachlan and Helen Storey a Theoritical Journal of Biology legfrissebb számában. Az állatvilágban számos példát találunk arra, hogy a hőmérséklet befolyásolja a nemiséget, elsősorban a változó testhőmérsékletű hüllők – krokodilok, aligátorok, teknősök -, illetve elszórtan a kétéltűek körében. Az aligátorok esetében például a 30 fokon vagy az alatti hőmérsékleten fejlődő tojásokból nőstények kelnek ki, az annál magasabb hőmérsékleten viszont hímek.

Az emlősöknél azonban nagy evolúciós fordulat következett be: testhőmérsékletük állandó, és kezdetben utódjuk is a testen belül fejlődik. Az eddigi eredmények szerint azért, hogy a megtermékenyült petesejtből hímnemű egyed fejlődik-e ki, a csak a férfiakra jellemző Y kromoszómán található SRY gén felelős. Néha előfordul azonban, hogy egy férfi nem működő SRY génnel születik, ami azt sugallja, hogy egyéb tényezők is közrejátszanak nemének kialakulásában. Esetleg a hőmérséklet?


Az evolúciós fejlődés során meghatározó mechanizmusokra nem jellemző, hogy a funkció megszűnése után nyom nélkül eltűnnek. A legszembetűnőbb példa erre talán a madarak fogazata. A kutatók feltételezése szerint a szexuális kétalakúság, illetve a nemiség hőmérséklet általi befolyásolása nem múlt el nyomok nélkül az evolúciós fejlődés során az emlősöknél sem.

Hipotézisüket négy, nehezen magyarázható tényezőre alapozzák:

• A fiúk magzati létük kezdeteitől kicsit gyorsabban fejlődnek, mint a lányok. Mindkét nemre jellemző viszont, hogy a magzat testének a jobb oldala gyorsabban fejlődik, mint a bal.

• A hermafroditák előfordulása: bár rendkívül ritka, de előfordul, hogy valakin a férfi és női nemi jellegek együttesen előfordulnak.

• Melegebb éghajlatú területeken az újszülöttek között magasabb a fiúk aránya, mint hidegebb országokban.

• Az emlősök heréinek elhelyezkedése. (A hipotézisnek ellentmondó feltételezés szerint elhelyezkedésüket az befolyásolhatta, hogy a spermiumok fejlődése szempontjából az alacsony hőmérséklet az optimális. Ez szintén további érdekes kérdéseket vet fel: hogyan történhetett az evolúció során, hogy a hímivarsejtek hőtűrése máshogy fejlődött, mint a test többi sejtjéé?)

A hipotézis egyébként viszonylag egyszerűen tesztelhető, különböző hőmérsékleten tartott spermiumok segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik