Belföld

A Czóbel-képek a fekete piacon is felzárkóznak

A szentendrei Czóbel Múzeumban történt csütörtöki betörés is mutatja, hogy az illegális műkincspiac milyen gyorsan reagál az aukciós trendekre. Alig néhány hete lehettünk tanúi a Czóbel Béla alkotások piaci felzárkózásának.

Czóbel Béla több alkotását betörők vitték el csütörtök kora hajnalban a szentendrei Czóbel Múzeumból – írja a Népszabadság. Technikai okok miatt leakasztva! – olvasható a Mme Daudet portréja, Pihenő nő, Kalapos nő és Ülő fiú című kép helyén. A tolvajok egy ablakrácsot lefeszítve jutottak be az épületbe, és bár a riasztóberendezés jelzett, az nem a rendőrségre volt bekötve, hanem a megyei múzeumi központba, így a behatolók zavartalanul távozhattak 120 millió forintot érő zsákmányukkal. A Pest Megyei Közgyűlés elnöke egymillió forintot ajánlott fel az ellopott képek nyomravezetőjének.


A Mű-Terem Galéria áprilisi aukcióján megszületett 160 milliós magyar árverési rekord (Munkácsy Mihály: A baba látogatói) miatt viszonylag kevés figyelmet kapott az új piaci trend. Az árverésen a piac felbátorodásának lehettek tanúi a résztvevők. Korábban ugyanis viszonylag szűk volt azon festők – Vaszary János, Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos – köre, akiknek a művei megbízhatóan komoly árat hoztak. Most Czóbel Béla Párizsi utca című festményének 46 millió forintos leütési ára, illetőleg Iványi Grünwald Béla Nagybányai tája, a maga 11 milliós leütési árával, ezen szerzők piaci felzárkózását jelezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik