Belföld

Áprilisban 17 évi mélyponton az infláció

Áprilisban várhatóan az utóbbi 17 évben mért legalacsonyabb szintre, 4,23 százalékra süllyed az infláció, az év hátralévő részére azonban az elemzők ismét a pénzromlás ütemének gyorsulását várják a Reuters áprilisi felmérése szerint.

Az elemzők által várt áprilisi 4,23 százalékos tizenkét havi infláció lényegesen alacsonyabb, mint az elmúlt 10 hónap értékei, amelyek rendre 4,7 százalék környékén maradtak, miután a pénzromlás ütemének korábbi lassulása megállt.

A Reuters csütörtökön kiadott összefoglalója emlékeztet arra, hogy legutóbb 1986 júniusában mértek ilyen alacsony inflációt az országban. Az áprilisi mélypont azonban a várakozások szerint nem jelent kitörést az öt százalék közeli inflációs zónából. Bár az idén decemberre 15 bázisponttal javult a konszenzusos előrejelzés, az év utolsó hónapjára még mindig 4,88 százalékos inflációt vetít előre a felmérés.


A legtöbb elemző úgy véli, hogy a jegybank az idén valószínűleg már nem változtat a kamatokon. A várakozások szerint az euró bevezetésének legvalószínűbb időpontja továbbra is 2008.


Az államháztartás hiánya a várakozások szerint az idén némileg meghaladja az 1000 milliárd forintot, jelentősen túllépve a 832 milliárd forintos célt. Jövőre azonban jelentősen csökkenhet a hiány, a konszenzus szerint 830 milliárd forintra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik