Belföld

Német alkatrészgyár létesül Brassóban?

A román kormányfő tegnap egy német beruházóval egy 180 millió dolláros üzem létesítéséről tárgyalt. Ezáltal megoldódhat a brassói traktor- és tehergépkocsi gyárból júniusig elbocsátandó 4500 alkalmazott több mint felének helyzete, amennyiben a kormánynak sikerül megállapodnia a német INA Schaeffler alkatrészgyár vezetőségével egy romániai részleg felállításáról.

A számos neves autógyártó cég alkatrész-beszállítójaként ismert INA Schaeffler elnöke, Jürgen Gaysinger tegnap Bukarestben Adrian Năstase miniszterelnökkel és Dan Ioan Popescu ipari miniszterrel tárgyalt egy 180 millió dolláros brassói befektetésről.

A német gyár vezetősége közölte a kormány illetékes minisztériumaival, hogy 180 millió dollárt kíván befektetni egy Brassó mellett létesülő alkatrészgyártó üzembe, amellyel 3000–3500 helybelinek nyújtana munkalehetőséget.

Ha a hetekben történő felső tárgyalások eredményre vezetnek, júniusban már elkezdik a projekt kivitelezését. A gépgyár létesítése a tervek szerint 52 ezer négyzetméteres területet igényel.

Adrian Năstase miniszterelnök a tárgyalás után kifejtette, hogy a befektetés rendkívül fontos Brassó számára, különösképpen a magas munkanélküliségi ráta és a jelzett átszervezések nyomán történő tömeges elbocsátások miatt.

A világ negyven országában üzemet működtető INA Schaeffler küldöttsége már 2002 első felében járt Romániában, amikor egy gyárrészleg brassói megnyitását tanulmányozta.

A német cég küldöttsége akkor Ioan Ghişe brassói polgármesterrel tárgyalt a város kínálta beruházási lehetőségekről.

A Năstase-kabinet alig egy hónappal ezelőtt véglegesítette annak a 23 állami vállalatnak a listáját, amelynél nagyszabású elbocsátási hullám várható június 30-áig.

A kormány listáján szerepel a brassói Tractorul és a Roman teherautógyár is, az előbbitől 2500, az utóbbitól pedig 2000 alkalmazottat bocsátanak el. A kormány a brassói munkanélküliség enyhítésére március végi ülésén számos gazdasági projekt beindítását fogadta el.

Ezek révén a kabinet reményei szerint közel 7500 új munkahelyet teremtenének. Ipari parkot létesítenek Zernyesten. A Predeal–Feketehalom közötti autópálya-építés megkezdésével is munkahelyeket teremtenek.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik