Belföld

Megnyitották a határt Cipruson

Szerdán a kora esti órákig mintegy háromezer ciprusi görög, illetve török kelt át a Ciprust két részre osztó demarkációs vonalon, hogy évtizedek óta először felkeresse a megosztott sziget másik felét.

A rendőrség adatai szerint a kora esti órákig több mint kétezer ciprusi török és mintegy hatszáz ciprusi görög kelt át az ENSZ katonák által ellenőrzött 500 méter széles ütköző zónán a másik oldalra. A demarkációs vonal mentén rendőrségi ellenőrző pontokat állítottak fel. Az öröm mellett azonban a török állomásnál mintegy tucatnyi görög ciprióta tiltakozni is kényszerült, mivel az átkeléshez fel kellett mutatniuk útlevelüket.

A csupán Ankara által elismert szakadár észak-ciprusi török kormányzat hétfőn jelentette be egyoldalúan, hogy szerdától, reggel kilenc óra és éjfél között megnyitja a sziget déli, görögök lakta része és az északi, török rész közötti átkelőket.

Az ENSZ tisztségviselője a szigetország számára “nagyon fontosnak napnak” nevezte a szerdai napot, annak ellenére, hogy mint fogalmazott, továbbra is fennállnak a sziget újraegyesítését akadályozó mély nézeteltérések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik