Belföld

Letartóztatták a Wall Street egykori császárát

Néhány éve lába előtt hevert a New York-i tőzsde, ő volt a Credit Suisse First Boston szupersztárja – most pedig letartóztatták az igazságszolgáltatás akadályozása miatt.

Aki látta a Tőzsdecápák című, kissé didaktikus, de kétségtelenül hatásos amerikai filmet a Wall Street-i machinációkról, annak nem kell megerőltetnie a fantáziáját, hogy elképzelje, mi is történhetett a Quattrone-ügyben. Frank Quattrone esete azonban nemcsak a korábbi filmélmények felelevenítésére jó. A befektetési bankár tündöklése és bukása kiválóan példázza az amerikai tőkepiacok alakulását. Quattrone karrierje akkor emelkedett ugyanis magasra, amikor a részvényárfolyamok is szárnyaltak, s természetesen akkor következett be a bukás, amikor már nem lehetett elkendőzni a “furcsaságokat” a tőzsdei árfolyamokkal.


Letartóztatták a Wall Street egykori császárát 1

Feleségével egy vacsorán

Akadályozás, befolyásolás, iratmegsemmisítés

A napvilágra került ügyek nyomán Quattrone természetesen már nem alkalmazottja a világ egyik legnagyobb presztízsű befektetési bankjának, a svájci központú Credit Suisse csoport leányvállalatának, a CSFB-nek. Az amerikai szövetségi hatóságok azzal vádolják a 47 éves üzletembert, hogy korrupt módon próbálta befolyásolni és akadályozni az USA tőzsdei felügyelete, a SEC és a homályos ügyek kivizsgálásával megbízott más testületek tevékenységét.

A Credit Suisse First Boston tavaly márciusban bocsátotta el Quattronét, miután egy belső vizsgálat kimutatta, hogy a befektetési bankár dokumentumok megsemmisítését javasolta – az éppen zajló vizsgálatok közben. Nem jelent meg egy olyan megbeszélésen sem, ahol az amerikai National Association of Securities Dealers (NASD Tőzsdei Kereskedők Országos Szövetsége) képviselői akarták kikérdezni a kétes ügyekről.

A varázsló százmilliói

 

Quattrone korábban a német Deutsche Banknak dolgozott, és akkor emelkedett legmagasabbra a csillaga, amikor az internetes részvények boomja tartott. Egyszerűen csak „varázslónak” nevezték. Ő csinálta ugyanis talán a legügyesebben az internetes részvények bevezetését a New York-i tőzsdén. Quattrone irányította a Netscape böngészőprogramot kifejlesztő vállalat és az Amazon internetes könyvkereskedő cég tőzsdei bevezetését. Ez persze komoly gazdagságot hozott neki és a vele tartó befektetőknek. Évi jövedelme megközelítette a százmillió dollárt. 

Frank baráti körének haszna

A mostani vizsgálat vezetői szerint úgynevezett spinninget követett el, vagyis nem korrekt módon osztotta el a befektetők közt a lejegyzett részvényeket. Túljelentkezés esetén az IPO, az elsődleges kibocsátás után komoly visszaélésekre ad lehetőséget, ha valaki már előre le tudja jegyezni az értékpapírokat. Az internetes boom idején ugyanis rendszerint csillagászati magasságokba emelkedtek a részvényárfolyamok a nyilvános kibocsátás után, így aki már előzetesen hozzájutott a papírokhoz, az óriási haszonra tehetett szert, ha idejében eladta őket.

Így nagy tülekedés kezdődött az előzetes jegyzésért. A vádak szerint Quattrone bizonyos részvényjegyzőket előnyben részesített – természetesen megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében. Elsősorban a Szilícium-völgy technológiai cégeinek vezetőiről van szó, ezért hívták ezt a kört “Frank barátainak”. A CSFB korábban már százmillió dolláros nagyságrendű kártérítést volt kénytelen fizetni, miután kiderült a “turpisság”.

Amerikában az ilyet súlyosan büntetik

Amikor fény derült a kétes eljárásra, adatmegsemmisítés is történhetett. Márpedig ez az amerikai tőzsdei jogszabályok szerint súlyosan büntetendő cselekedet. Ha valaki bármilyen megbízást, dokumentumot megsemmisít, az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolható meg – ez az alapja Quattrone mostani letartóztatásának, ahogy a hasonló eljárásoknak az Enron és az Arthur Andersen szintén nagy botrányt kavaró ügyében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik