Belföld

Könyvfesztivál – olvassa el a részleteket

Megnyílt a X. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál, vasárnapig 245 programmal és 350 új könyvvel a Budapest Kongresszusi Központban.



Hely és idő 

A fesztivál helyszíne: Budapest Kongresszusi Központ (1123 Budapest, Jagelló út 1-3)
Nyitva tartás:
2003. április 24., csütörtök 15.00-18.00
2003. április 25., péntek 9.00-18.00
2003. április 26., szombat 9.00-18.00
2003. április 27., vasárnap 9.00-18.00
A belépőjegy ára 500 Ft, a kiállítói standokon teljes összegében levásárolható. 

Az első budapesti könyvfesztiválra a 1994. áprilisában, a Budapest Kongresszusi Központban került sor. A könyvkiadás világszervezete, az IPA a földkerekség 200 nagyléptékű könyvvására közül a legjobb húsz között tartja ma számon a budapestit. Mögötte erősödő könyvszakma áll: a hazai könyvkiadás tavaly az előző évhez képest 17 százalékkal nagyobb, összesen 53,6 milliárd forintos forgalmat bonyolított le.

A hazai és határon túli magyar kiadók 350 újdonságot kínálnak. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Zentai Péter László legalább hatvanezer érdeklődőt vár a három és fél napos rendezvényre.




Visszatekintés 

Az átalakulóban lévő magyar könyvpiacot újraszervező nemzetközi könyvvásárt egy szakmai együttműködési megállapodás alapozta meg. Tizenegy évvel ezelőtt a budapesti Goethe Intézetben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Bart István és a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár legendás igazgatója, Peter Weidhaas írta alá ünnepélyes keretek között. (Olvassa el az elmúlt kilenc év krónikáját >>

Vendégek hazánkból és határon túlról

Az idei jubileumi fesztiválra a magyar irodalom csaknem 300 jeles személyisége mellett huszonegy országból 53 író várható. A díszvendég a perui Mario Vargas Llosa. Világpremierrel a tarsolyában érkezik: egyszerre jelenik meg magyarul és spanyolul legújabb, Édenkert a sarkon túl című regénye.

Az idei könyvfesztivál díszvendég országa a franciArt idei magyarországi programsorozatának keretében Franciaország lesz. A csaknem húsz francia szerző mellett jelen lesznek a legjelentősebb franciaországi kiadók, valamint számos folyóirat képviselői is.

A meghívottak között szerepel Michel Houellebecque, az orosz származású, Goncourt-díjas francia író, Andreď Makine, Jean-Christophe Rufin, és a


Könyvfesztivál – olvassa el a részleteket 1

tavalyi botránykönyves francia művészettörténész, Catherine Millet is. A felsoroltakon kívül még több tucat külföldi vendégre számítanak a fesztiválon.

A francia irodalom iránti kitüntetett figyelmet és érdeklődést jelzi az is, hogy a hazai kiadók mellett a francia könyvkiadás mutatja be újdonságait a legnagyobb, 160 négyzetméteres standon. Hagyományosan gazdag kínálattal szerepel ugyanakkor Németország is: csaknem 300 német kiadó termésével ismerkedhetnek meg a látogatók.




Boldog születésnapot! 

Idén sem marad el a korábbi könyvfesztiválok egyik legnépszerűbb programja, a rendezvény záró produkciója, a Születésnapi Irodalmi Szalon. Az ünnepeltek: Kosáry Domokos (90), Hubay Miklós (85), Mészöly Dezső (85), Monoszlóy Dezső (80), Fejes Endre (80), Varga Katalin (75), Benkő Samu (75), Domokos Mátyás (75), Hankiss Elemér (75), Illés László (75), Juhász Ferenc (75), Gergely Ágnes (70), Konrád György (70), Iszlai Zoltán (70), Módos Péter (60), Oravecz Imre (60), Kiss Benedek (60), Dalos György (60), Szegedy-Maszák Mihály (60), Kulin Ferenc (60).  

Díjak és kitüntetések

A fesztivál keretében harmadszor rendezik meg az Európai Első Könyvesek Fesztiválját, s ismételten átadják az Év kiadója és az Év kereskedője elismerést, valamint a Budai Díjat. Az utóbbit egy XII. kerületi pedagógusokból álló zsűri ítéli oda az oktatásban leghasznosabbnak tartott könyv, illetve CD-ROM készítőinek.

A látogatók az idén is szavazhatnak a Szép Magyar Könyv 2002 verseny közönségdíjasára. A könyvvásáron bemutatott könyvek mindegyike megvásárolható, illetve megrendelhető.

A X. Budapest nemzetközi Fesztivál részletes programja >>


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik