Belföld

Fed: az USA gazdasági helyzete gyenge

Az amerikai gazdaság összességében továbbra is gyenge képet mutatott idén márciusban és április első két hetében elsősorban azért, mert az iraki háború bizalmatlanná tette az amerikai fogyasztókat - tartalmazza az úgynevezett Bézs Könyv, az amerikai gazdaság központjainak állapotáról az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által szerdán kiadott időszakos jelentése.

A Fed szerint az eladásokra és a kiadásokra “bizonyos hatással” volt az iraki háború, aminek a befolyását a fogyasztói és üzleti bizalomra még nem lehet pontosan megállapítani.

A Bézs Könyv-jelentés által figyelembe vett 12 körzet többségében visszaesés volt tapasztalható a feldolgozó iparban, több más területen azonban javulásra utaló jelek mutatkoztak. Az április második hetének végén lezárt jelentés szerint az először Ázsiában jelentkezett SARS vírus miatt visszaesett a nemzetközi légi forgalom.

A Bézs Könyv megállapításait felhasználja majd a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor május 6-án dönt az irányadó kamatról. Elemzők szerint, ha addig nem lesz tapasztalható egyértelmű élénkülés a gazdaságban, a központi bank valószínűleg ismét kamatot csökkent majd.

A jelentés tartalmára nem reagáltak a New York-i tőzsde irányadó mutatói, a DJIA minimális veszteségen, a Nasdaq mérsékelt nyereségen állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik