Belföld

Drágább lesz a gyógyfürdőzés?

A gyógyító fürdőzés meredek áremelkedésével kapcsolatban intézett interpellációt Csehák Judit egészségügyi miniszterhez Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő.

A miniszter asszony válaszában megígérte a fürdők gyógy-szolgáltatásainak magasabb támogatását. Ebből azonban – állítja Pettkó – a mai napig semmi nem valósult meg. Egyenlőre az is kétséges, hogy májusban mennyit kell fizetniük a betegeknek, félő, hogy a nyári szezon beindulásától a jelenleginél sokkal többet.


A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint Magyarországon a fürdőkben igénybe vehető gyógykúra szolgáltatások szabadárasak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azonban nem fizeti meg a teljes piaci árat a fürdők üzemeltetőinek, hanem csak körülbelül a teljes ár negyven százalékáért vásárolja meg a gyógyító szolgáltatásokat. A hatvan százalékos különbséget a fürdők fenntartói állták eddig a beutalt vendégeknél. Azonban ezeket a költségeket a továbbiakban kénytelenek egyre nagyobb mértékben áthárítani a fürdők látogatóira, ami jelentős áremeléseket jelent a fürdőjegyeknél, a gyógyfürdőben lévő egészségügyi gyógyszólgáltatásoknál idén májustól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik