Belföld

Amerika nélkül is boldogulna az iraki ellenzék

Az iraki ellenzék júniusban összeül Bagdadban, hogy "új kormányt válasszon" - jelentette ki szerdán Kairóban Adnán Pacsacsi, az iraki ellenzék egyik vezetője.

A volt külügyminiszter egyúttal úgy vélekedett, hogy “semmi szükség” nincs egy átmeneti amerikai kormányzatra Irakban. Az ellenzék júniusi bagdadi kongresszusán olyan kormányt választanak majd, “amely az iraki nép egészét képviseli” – mondta Pacsacsi, miután fogadta őt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és külügyminisztere, Ahmed Maher.

Az 1970 óta száműzetésben élő, 80 éves politikus vezeti a Független Irakiak a Demokráciáért nevű ellenzéki szervezetet, amelyet márciusban Londonban alapított háromszáz iraki emigráns. “Az a kívánságunk, s ezt támogatják az arab országok is, hogy ezt a konferenciát – amely az összes iraki erőt egybegyűjtené – az ENSZ védnöksége alatt tartsuk meg, és reméljük, hogy ezt az álláspontot az Egyesült Államok is elfogadja” – mondta.

Véleményét, miszerint semmi szükség amerikai adminisztrációra Irakban, Pacsacsi azzal indokolta, hogy “az irakiak és kádereik, a maguk nagy tapasztalatával képesek kezükbe venni az ország ügyeit”, s mindazokat a teendőket ellátni, amelyek megszervezésével Washington Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornokot bízta meg. Kijelentette ugyanakkor, hogy ő maga nem szándékozik részt venni az átmeneti iraki kormányzatban.

Adnán Pacsacsi – aki 1965-67 között volt Irak külügyminisztere – egy olyan küldöttség élén érkezett az egyiptomi fővárosba, amelynek tagjai között van többek között Adib al-Zsader volt ipari miniszter, valamint Mahdi Háfez, az ENSZ egykori bejrúti megbízottja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik