Belföld

A világ leghosszabb villamosai járják majd a nagykörutat

A fővárosi önkormányzat, a BKV Rt. és a Siemens-Kiepe konzorcium képviselői aláírták szerdán Budapesten azt a szerződést, amelynek alapján 2006 közepéig 40 új, alacsony padlós villamost szállít a német cég 37,3 milliárd forintért a magyar félnek.

Demszky Gábor az aláírást követő tájékoztatón rámutatott, ennek a szerződésnek az aláírása is azt jelzi, hogy az európai uniós csatlakozás fordulóponttá válik Budapest történetében. Hozzátette, hamarosan megkezdődik ugyanis a 2-es metró felújítása, reményei szerint még idén törvény születik a 4-es metró megvalósításáról, s rövidesen forgalomba állnak az új nagykörúti villamosok.

A főpolgármester úgy vélte, hogy e fejlesztések eredményeként könnyebben lehet majd közlekedni Budapesten és így jobb életminőséghez jutnak az itt élők. Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója a tendert kísérő negatív felvetéseket indokolatlannak tartva elmondta, hogy hármas szűrőn keresztül, teljesen korrekt módon, s szinte minden szavazásnál egyhangú voksolással döntöttek az elbírálás során. A bírálat érdekes, újszerű elemeként említette, hogy minden szempontot megpróbáltak forintosítani, s ennek eredményeként lett győztes a három pályázó közül a Siemens.

Az elhangzottak szerint a világ leghosszabb, 53 méteres, 350 férőhelyes járműve 875 millió forintba kerül. A tervek szerint 30-50 évig közlekedő új villamosokat abból a 370 millió eurós hitelből veszi meg a főváros, amelyet a 2-es metró felújításához és e célra biztosított az Európai Unió bankja, az EIB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik