Belföld

Megszűnt a pénzváltók fele

A pénzváltással foglalkozó vállalkozások fele megszűnt tavaly, miután önállóságukat egy törvénymódosítás felszámolta - írja a Népszabadság. A pénzüket forintra váltó külföldi turisták is elmaradoztak a múlt évben, itthon viszont nőtt a valutavásárlási kedv. A szakértők szerint egyre többen vesznek külföldi készpénzt spekulációs céllal, a forint felértékelődése miatt.

A múlt év elején még több mint hatszáz vállalkozás foglalkozott pénzváltással Magyarországon, egy év elteltével számuk csupán 307 – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének nyilvántartásából. A pénzváltók megszűnése egy 2001 végén hozott törvénymódosítás következménye, amely az addig önálló cégeket – 2002 júliusától – bankok felügyelete alá rendelte. Azóta az irodák csak valamely hitelintézet ügynökeként, annak pénzkészletével üzletelhetnek.

A valutavásárlási kedv magyarázata – mondják a szakemberek – az, hogy a forint erősödésével egyre többen gondolták jó üzletnek, ha forintjukat euróra vagy dollárra váltják. Ezt pedig a pénzváltóknál tehették a legjobb árfolyamon. (Külföldi pénzt forintra – illetve általában helyi valutára – váltani általában a bankoknál érdemes, forintért valutát venni azonban a pénzváltóknál. A vételi és eladási árfolyamok különbségei miatt több ezer forintot is lehet veszteni egy nagyobb összegű tranzakción.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik