Belföld

Másfélmilliárdos fejlesztési támogatás Szabolcsban

Közel másfél milliárd forint támogatást ad az idén a nyírségi településeken beruházóknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanács.

Gazda László, a testület és a megyei önkormányzat elnöke elmondta, az úgynevezett Területi Kiegyenlítést Szolgáló Fejlesztési Célú Támogatási Alapból több mint egymilliárd forinttal kívánják segíteni a befektetőket.

A Céljellegű Decentralizált Támogatási Alapból pedig több mint 443 millió forintot szánnak a beruházóknak. Gazda László tájékoztatása szerint támogatás igényelhető a termelői infrastruktúra kiépítéséhez, ipari és lakóterületek előkészítéséhez. A már meglévő termelői infrastrukturális hálózatok felújítását is támogatják, továbbá segítik a felszíni vízelvezető rendszerek kiépítését, korszerűsítését és a folyók holtágának rehabilitációját.

Szociális célú fejlesztéseket, egészségügyi műszerek beszerzést, az önkormányzati alapfeladatokhoz kapcsolódó intézményi beruházásokat, valamint településrendezési tervek készítését szintén támogatják.

Pályázható még forrás az önkormányzati tulajdonban lévő középületek felújításához, bővítéséhez, eszközparkjának növeléséhez, tehetséggondozó programok indításához, a fogyatékos gyermekek foglalkoztatását segítő fejlesztésekhez, az iskolák számítógépes oktatási feltételeinek kialakításához, a települések értékmentő beruházásaihoz és az intézmények akadálymentesítéséhez is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik