Belföld

Lipicai lovak legelésznek Bécs centrumában

Lipicai lovak legelésznek idén nyáron négy hónapon át Bécs festői belvárosának minden pontján: a "lipizzaner art" elnevezésű kezdeményezés keretében műanyagból készült fehér lovakat festenek tarkára, s a "műveket" kiállítják az utcákon és tereken.

Egy életnagyságú plasztik lipicait 2400 eurós (csaknem 600 ezer forint) áron bárki megvehet, és ki is festheti, vagy bármilyen más módon kreatívan feldíszítheti, de a kezdeményezés internetes honlapja útján esetleg kérheti alkotó művészek tanácsát, terveit is. A szervezők arra számítanak, hogy magánszemélyek mellett vállalatok és iskolák is részt vesznek majd az akcióban.

Az alkotó hajlamnak alig szabnak határokat: csak a politikai, vallási és obszcén témák tabuk. A szervezők szerint az érdeklődés máris nagy, noha a pacik árusítása csak jövő héten kezdődik. Az ötlet nem egészen új: Berlinben már a város jelképét alkotó medvék kóboroltak színes kivitelben az utcákon, Salzburg tavaly életnagyságú, kipingált teheneket küldött a “városi legelőkre”.

Bécs esetében kézenfekvő volt a fehér lovak kiválasztása: a sötét szőrzettel születő, s később kifehéredő paripák mutatják be tudásukat a Hofburgban lévő Spanyol Lovasiskolában, amely több száz éves múltra tekinthet vissza, s az utóbbi évtizedekben idegenforgalmi látványosságként amolyan nemzeti intézménynek számít a Strauss zeneszerző-család, illetve Wolfgang Amadeus Mozart és a róla elnevezett édesség, a salzburgi Mozart-golyó mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik