Belföld

Júniusban megszűnnek a 60-as mobilok

Elvi megegyezés született az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Matáv között a Westel Rádiótelefon Kft. (Westel 0660) koncessziós szerződésének módosításáról, szolgáltatásának 2003. június 30-ai megszüntetéséről.

A Matáv közleménye, amelyet szerdán jutattak el az MTI-nek hangsúlyozza: A Westel 0660 – a Matáv százszázalékos tulajdonában lévő rádiótelefon-szolgáltató – sem minőségben, sem a szolgáltatások választékában nem tud versenyezni a modern, hatékonyabb rendszerű mobilszolgáltatókkal. A Westel 0660 szolgáltatásának megszűnése a Matáv Csoport idei eredményét nem befolyásolja, mert a társaság tavaly elhatárolta a szolgáltatás megszüntetésének költségeit fedező céltartalékokat. A koncesszióhoz kapcsolódó eszközök értékét az elmúlt években leírták.

A GSM szolgáltatásokat ma Magyarországon mintegy 7 millióan veszik igénybe, miközben a Westel 0660 előfizetők száma a 17 ezret sem éri el. Ennek következtében a társaság működése már 2002-ben veszteségessé vált – áll a Matáv közleményében. A Matáv az év eleje óta folytat tárgyalásokat az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal a Westel 0660 koncessziós szerződésének módosításáról és a szolgáltatás megszüntetéséről. A tárgyalásokon elvi megegyezés született arról, hogy az NMT rendszerű szolgáltatás 2003. június 30-án megszűnik.

A Matáv Csoport arra törekszik, hogy a szolgáltatás megszűnésével az ügyfeleket a lehető legkisebb kellemetlenség érje. Az ügyfelek a választásuk szerinti GSM szolgáltatásra állhatnak át, ugyanakkor a megszűnő szolgáltató az aktív 0660-as ügyfelek számára a mobilszolgáltatás folytonosságának fenntartása érdekében külön ajánlatot is tesz.

A Matáv közleménye felidézi: a Westel 0660 – Magyarország első mobil cége – 1990-ben kezdte meg Közép-Európában elsőként az analóg mobiltelefon-szolgáltatás nyújtását. A társaság nagy szerepet játszott a mobilszolgáltatások elterjesztésében Magyarországon, ügyfeleinek száma 1999-ben megközelítette a 100 ezret. A közlemény szerint a három szereplős GSM piacon jelen lévő szolgáltatók tevékenység miatt az analóg rendszerű szolgáltatás jelentősége 1999 óta folyamatosan csökkent.

A Westel Mobil Távközlési Rt. az elmúlt években jelentős beruházásokkal növelte a lefedettséget, és így tett a mobilpiacon tevékenykedő többi szolgáltató is. A GSM szolgáltatók lefedettsége már csaknem megegyezik az NMT-szolgáltatóéval, de minősége, szolgáltatásainak színvonala felülmúlja azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik