Belföld

Újraindulhat a termelés a diósgyőri DAM-nál?

Befejeződött a január eleje óta tartó kényszerszünet a felszámolás alatt álló DAM Steel Rt.-nél: a dolgozók csütörtökön megkezdik a gépek karbantartását, felújítását, hogy május közepén megindulhasson a termelés - hangzott el a társaságnál szerda reggel megtartott munkásgyűlésen.

Kovács János felszámolóbiztos, a DAM Steel Rt. felszámolásával megbízott Mátraholding Rt. vezérigazgatója elmondta: biztató tárgyalások folynak a cég energiaszolgáltatóival, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt.-vel és a Mol Rt.-vel, valamint azokkal a pénzintézetekkel, amelyek finanszíroznák a termelést.

A felszámolóbiztos szerint a tárgyalások várhatóan hamarosan lezárulnak, így elhárul minden akadály a termelés május közepére tervezett újraindítása elől. Kovács János a munkásgyűlésen jelenlévő több száz dolgozónak elmondta: bár nehéz helyzetben van a gyár, megítélése szerint azonban biztató a jövő.

A felszámolónak, a munkavállalóknak és Miskolc vezetésének egy a célja: a termelés újra indítása. Éppen ezért mindenkinek mindent meg kell tenni ennek érdekében – tette hozzá. Kovács János a munkásgyűlésen bejelentette, hogy a Mátraholding Rt. a diósgyőri kohászat korábbi felszámolóbiztosát, Marjasné Endrédi Zsuzsannát bízta meg reorganizációs vezérigazgatóként a termelés beindításának előkészítésével, a piac bizalmának visszaszerzésével, és a termelést esetlegesen finanszírozó pénzintézetekkel történő tárgyalással.

Elhangzott: a felszámoló a kohászat számlavezető bankjával, a CIB Bank Rt-vel., valamint a Magyar Fejlesztési Bank(MFB) Rt-vel előrehaladott tárgyalásokat folytat a finanszírozás feltételeiről. A folyamatos munka megteremtéséhez legalább 2 milliárd forintos forgótőkére lesz szüksége a DAM Steel-nek – mondta később az MTI-nek Kovács János.

A január eleje óta kényszerszabadságon, állásidőn lévő több mint ezeregyszáz dolgozó csütörtökön veszi fel ismét a munkát. A tervek szerint kevesebb mint egy hónap alatt kell működésre alkalmassá tenniük a gyárat. Kovács János közölte: mindenkire számítanak, elbocsátásokat nem tervez a felszámoló, mi több, létszámbővítés is várható, elsősorban a mínőségbiztosítás területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik