Belföld

A Humboldt Alapítvány spektrofotométert ajándékozott az MTA-nak

A sejtkutatásban és rákos daganatok elleni harcban alkalmazható, mintegy 5 millió forint értékű spektrofotométert adott át Wilfried Gruber német nagykövet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Enzimológiai Intézetének szerdán.

A német szövetségi kormány adománya az Alexander von Humboldt Alapítvány volt ösztöndíjas kutatója, Vértessy Beáta és munkatársai tudományos munkáját segíti. Vértessy Beáta az MTI érdeklődésére elmondta: a rákos megbetegedések kiváltó oka minden esetben az örökítő anyag hibáinak felhalmozódása. Ez az ami a sejtek szaporodásának ellenőrzés nélküli növekedését, a sejtek túlburjánzását okozza.

Hozzátette: a kutatók olyan fehérjékkel foglalkoznak, amelyek megelőzik a DNS-hibák kialakulását. Ebben nagy jelentőségű a DNS-javító fehérjék működésének pontos ismerete. A műszeradomány ahhoz nyújt segítséget, hogy a kutatócsoport megismerje az örökítő anyag, a DNS javításában fontos szerepet játszó fehérjék működésének molekuláris alapjait.

A nemzetközi kutatói együttműködés támogatására a német állam által 1953-ban létrehozott közhasznú alapítvány magasan kvalifikált külföldi tudósok számára nyújt lehetőséget hosszabb időtartamú németországi kutatómunkára. Az alapítvány segítségével eddig több mint 400 magyar tudós kapott egyéves kutatói ösztöndíjat. Korábbi magyar ösztöndíjasok munkáját mintegy 565 millió forint értékben kapott műszerekkel segítette az alapítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik