Belföld

A francia miniszterelnök dacol a SARS-sal, és nagy óvatossággal Pekingbe utazik

Franciaországban rendeletet tesznek közzé a súlyos akut légúti szindrómára (SARS) utaló tüneteket mutató személyek automatikus, hatóságilag kötelező kórházba utalásáról a fertőzés feltartóztatása céljából.

Jean-Francois Mattei egészségügyi miniszter azután hozta meg a döntést, hogy egy vírusfertőzés gyanújával kórházi elkülönítőben tartott férfi a közelmúltban önkényesen elhagyta a besanconi kórházat, majd néhány nap múlva, már a betegség egyértelmű jellemzőinek jelentkezésekor gyógykezelésre a strasbourgi kórházba kellett szállítani.

Az eset a szigorú ellenőrzés szükségességére figyelmeztet – mutatott rá Mattei. Hivatkozott arra, hogy mentális zavarokkal küzdő betegnél elrendelhető a kényszergyógykezelés, egy járványveszélyt magában hordozó új típusú megbetegedésnél pedig a beteg környezetének védelemében ugyanilyen elővigyázatosságra van szükség. Franciaországban eddig 5 bizonyított atípusos tüdőgyulladás fordult elő, az érintettek közül már csak egy személy van kórházban.

Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök a múlt héten úgy döntött, hogy nem mondja le április 25-26-ra kitűzött első hivatalos pekingi látogatását. A Matignon miniszterelnöki hivatalban számos óvintézkedést határoztak el a kínai fővárosba utazó, szűkkörű miniszterelnöki delegáció egészségének szavatolása érdekében, különösen miután a pekingi hatóságok beismerték, hogy a fertőzésben érintett személyek száma nagyságrenddel nagyobb, mint azt az előző hivatalos közleményekből tudni lehetett.

A Matignon orvosai védőmaszkokkal és védőkesztyűkkel látták el a Raffarin-küldöttség tagjait, az utazás ideje alatt sűrű szappanos kézmosást vagy alkoholos fertőtlenítőszer használatát ajánlják. Raffarin pekingi programját a minimálisra korlátozták. A francia kormányfő és kísérete a kínai parlament épületében tartandó tárgyalásokon kívül egyedül a pekingi opera építkezésének színhelyére látogat el, minden egyéb különprogramot, köztük a Tiltott Város nevezetességeinek megtekintését is lemondták.

A körülményekre tekintettel a miniszterelnök munkatársai önkéntes döntésére bízta, vállalják-e a nem kockázatmentes utazást. A francia kormánydelegáció összesen 30 órát tölt a kínai fővárosban: Raffarin repülőgépe pénteken reggel 7.30 -kor landol a pekingi repülőtér betonján, és szombaton 13.00 órakor indul vissza.

A Le Figaro szerdai száma címoldalas cikkben ismerteti, melyek azok az okok, amelyek különös óvatosságot tesznek szükségessé a SARS-fertőzéssel szemben. Fontos tudni, hogy a betegséget kiváltó koronavírus rendkívül aktív, továbbadásához elég a kórokozó által megtámadott személy közelében tartózkodni. A lap megemlíti, hogy egy Pekingből Hongkongba érkezett beteg a repülőtértől a szállodáig 13 személynek adta tovább a kórt, s azok újabb több tucat embert fertőztek meg.

A tüdőgyulladást okozó vírus az esetek 10 százalékában idézi elő a magas lázzal, köhögéssel, légszomjjal járó súlyos akut légúti szindrómát, ami a betegek öt százalékánál halálos kimenetelű. Az újfajta vírussal szemben nem működik a természetes immunvédelem, és egyelőre sem speciális gyógyszer, sem védőoltás nem áll rendelkezésre. Mindezek okán jelenleg a leghatékonyabb elővigyázatossági rendszabály a középkorból ránk maradt módszer, a karantén – írja a francia újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik