Belföld

A Fidesz népszavazást szeretne az olimpia rendezéséről

A Fidesz támogatja, hogy a 2012-es olimpia esetleges budapesti megrendezése ügyében a végső szót ősszel egy országos népszavazás keretében mondják ki.

Deutsch Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ-frakciójának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a népszavazást szerinte az olimpia megrendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozat benyújtása után (ennek határideje július 15.), az olimpiai pályázat tényleges elkészülte előtt kell megtartani.

A volt sportminiszter kifogásolta, hogy a Fővárosi Közgyűlés az olimpia ügyéről csütörtökön csak a 44. napirendi pontként tárgyal. Nehezményezte azt is, hogy Demszky Gábor főpolgármester Jánosi Györgynek írt levelében biztosította a sportminisztert: a főváros akkor is támogatja a kormány álláspontját az olimpiarendezéssel kapcsolatban, ha az pozitív, és akkor is, ha negatív.

A fideszes politikus úgy véli: amennyiben Magyarország 2012-ben mégsem rendez olimpiát, akkor elvész évente több tízezer új munkahely teremtésének lehetősége. Deutsch szerint az olimpiarendezés évente 1 százalékkal járulna hozzá a gazdasági növekedéshez. Ha viszont Magyarország nemet mondana a 2012-es olimpiára, infrastrukturális fejlesztési lehetőségektől, uniós támogatásoktól esne el. Az ellenzéki honatya emlékeztetett arra, hogy a német olimpiai bizottság az öt kandidáló közül Lipcsét választotta, mint lehetséges 2012-es olimpiarendezőt, pedig a pályázó város jelenleg semmivel sem fejlettebb, sőt fejletlenebb Budapestnél.

– Ha Magyarország nem pályázik a 2012-es olimpiára és a lehetőséget nem kapja meg Lipcse sem, akkor valamennyi közép-európai ország és város zárójelbe teheti olimpiai álmait – szögezte le Deutsch Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik