Belföld

Feloldották a rendkívüli állapotot Szerbiában

Szerbia ideiglenes köztársasági elnöke, Natasa Micic kedden a kormány javaslatára feloldotta a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása napján, március 12-én kihirdetett rendkívüli állapotot.

Micic asszony nyilvánosan aláírta a rendkívüli állapot megszüntetéséről szóló elnöki rendeletét, és ezután Szerbia polgáraihoz intézett beszédet. Azt hangoztatta, hogy a rendkívüli állapot idején foganatosított hatósági intézkedések eredményesek voltak, fény derült a Djindjic elleni merényletre és még számos más bűncselekményre.


A belgrádi látogatáson tartózkodó Jaap de Hoop Scheffer holland külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke üdvözölte a rendkívüli állapot feloldását. Szerinte a Nyugat támogatta a különleges intézkedések bevezetését, de – tette hozzá – a rendkívüli állapot nem tarthat tovább a szükségesnél, s az országot vissza kell állítani a normális kerékvágásba. Scheffer méltatta a rendőrség hatékony fellépését a szervezett bűnözés ellen, és azon a véleményen volt, hogy a hatóságok nem éltek vissza a rendkívüli állapottal.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik