Belföld

Rendkívüli sajtótájékoztató a Paksi Atomerőműben

A Paksi Atomerőműben történt üzemzavar és a meghibásodott fűtőkazetták nem jelentenek veszélyt a környezetre, a cég szakemberei folyamatosan dolgoznak a problémák megoldásán - mondta Kocsis István vezérigazgató kedden, az erőműben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A Paksi Atomerőmű Rt. vezetése azért tartott tájékoztatót, és üzemlátogatást az erőműben, hogy a sajtó képviselői személyesen is meggyőződhessenek arról: a történtek ellenére nincs veszély. Az újságírók különleges biztonsági intézkedések mellett, fegyveres őrök kíséretében, sugárdózis mérővel megtekinthették a karbantartás alatt álló 2-es blokkot.

A reaktorcsarnokban a vendégeket ért sugárterhelés mindössze néhány százada volt annak, amelyet az emberi szervezet egy röntgenvizsgálat során kénytelen elviselni. Kocsis István a látogatást követő tájékoztatón beszámolt arról, hogy jól halad azon szakértőkből álló csoportok munkája, amelyek kidolgozzák a sérült fűtőelemek eltávolításának, és jövőbeni elhelyezésének legoptimálisabb és legbiztonságosabb módjait.

Az egyik lehetőség szerint a kazetták speciális fakkokba, vagy egy különleges, erre a célra készített acélkonténerbe, végül a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolójába kerülnének.

A tervezésbe a hét második felében bekapcsolódnak az erőműnek fűtőanyagot szállító orosz vállalat e téren már nagy tapasztalattal rendelkező mérnökei, akiktől azt várják, hogy hasznos információkkal segítik a paksiak erőfeszítéseit.

Kocsis István utalt rá, hogy a paksi Atomerőműben április 10-én radioaktív gáz szivárgását észlelték a 2. számú blokk mellett elhelyezett tisztítótartályból. A vizsgálat később kiderítette, hogy a hétfokozatú nemzetközi INES skálán először 2., majd a 3. kategóriába sorolt üzemzavart a tartály hűtésének elégtelensége okozta, aminek következtében a 30 fűtőanyag köteg súlyosan megsérült.

A tartály hűtését később helyreállították, és több mérő, valamint szűrőberendezést telepítettek a helyszínre, aminek köszönhetően a blokk kéményénél kiáramló radioaktív gáz aktivitása a múlt hét végére visszaállt a normál üzemi értékre.

A Global 2000 osztrák környezetvédő szervezet méréseket végezett Pakson és megállapította, hogy a környezeti állapot normális, a szokásos háttérsugárzás nem emelkedett. Az erőmű szakemberei időközben fóliaházat építettek a tisztítótartály fölé, hogy elvezessék az egyre kisebb mennyiségben szivárgó radioaktív gázt. Emellett jelentős mennyiségű bórsavat adagoltak a kazettákat körülvevő több száz köbméter vízhez, hogy lekössék a maghasadást okozó neutronokat.

Kocsis István kiemelte: a számítások szerint így kizárható, hogy a tartályban káros, ellenőrizhetetlen reakciók mehessenek végbe. Arra a kérdésre, hogy mikor indulhat be a 2. számú blokk, és mikorra fejeződik be a teljes helyreállítás, azt mondta: ennek időpontját egyelőre nem tudni, a munkák feltehetően hosszabb időt vesznek igénybe.

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón több, az eseményről a hazai sajtóban megjelent hírt cáfolt. Hangsúlyozta: az üzemzavar nem érintette a 2. blokk berendezéseit, technológiai rendszereit, azok sértetlenek, üzemképesek. Egyetlen dolgozó sem kapott a megengedett határértéknél nagyobb sugárterhelést, ezért senkit sem kellett a munkahelyéről hazaküldeni.

Hozzátette: egy daruzási munkát végző alkalmazott sugárterhelése az éves dóziskorlát 10 százalékát érte el. A védőfelszerelések feltehetően nem szakszerű használata miatt hajának egy részét le kellett nyírni, mert azon a műszerek szennyeződést mutattak ki. Kérdésre válaszolva közölte: a céget jelentős károk érik az üzemzavarral összefüggésben. Ha a 2-es blokk karbantartása nem fejeződik be a május 6-i határidőre, napi 50 millió forint árbevétel kieséssel számolnak, amihez hozzáadódik a 30 károsodott fűtőanyag-kazetta értéke, mintegy 450-750 millió forint is.

Szólt arról is: folyik a vizsgálat az üzemzavar pontos részleteinek feltárására, valamint a felelősség megállapítására. Hozzáfűzte: az atomerőmű ezt követően dönt a kártérítésről a tisztítótartályt telepítő és üzemeltető francia-német Framatome ANP vállalattal szemben.

Ugyanakkor megjegyezte: a cég 1999-ben, nemzetközi pályázaton nyerte el a tisztítási munka lehetőségét, azóta a jelenlegihez hasonló berendezéssel több száz fűtőanyag-kazetta sikeres tisztítását végezték el Pakson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik