Belföld

Magyar napot tartottak Washingtonban

Mintegy százötven-kétszáz washingtoni volt kíváncsi szombaton Magyarországra - írja a Népszabadság. A Smithsonian Intézet és a magyar nagykövetség által szervezett szemináriumnak a washingtoni Hirshhorn Múzeum és Szoborkert adott helyet. A 2002 tavaszán megtartott Kossuth-megemlékezések óta ez volt Washingtonban a legjelentősebb hazánkkal foglalkozó rendezvény.

A programot Ágoston Gábor washingtoni magyar történészprofesszor és a Bécsben élő újságíró, Paul Lendvai nyitotta meg a Képek a magyar történelemből – a sztyeppéktől az Európai Unióig című előadással. Az Illinoisi Egyetem nyelvészprofesszora, Makkai Ádám a magyar kultúra és a nyelv a nemzet fennmaradásában játszott szerepéről beszélt. Az ontariói McMaster Egyetem professzora, Alan Walker a magyar zenei örökségről tartott előadást, a George Washington Egyetem történészprofesszora, Hugh Andrew pedig Budapestnek az Osztrák–Magyar Monarchiában betöltött szerepéről.

Simonyi András nagykövet szerint a megjelentek száma a Magyarország, illetve Közép-Európa iránt megnövekedett érdeklődést tükrözte. Különösen kedvezőnek nevezte, hogy a közönség soraiban sok volt az üzletember.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik