Belföld

Kiírták a pályázatot a Beopetrolra – a Mol is vevő lenne

A szerb kormány kiírta kedden az ország második legnagyobb olajipari vállalata, a Beopetrol állami része eladására vonatkozó nemzetközi tendert. Az idei évre tervezett három kulcsfontosságú privatizálandó vállalat egyike a Beopetrol, amelynek állami részesedését bocsátják eladásra. A cég iránt a MOL Rt. is érdeklődik.

A Beopetrol teljes, 130,53 millió dináros tőkeállományából az állam részesedése 99,37 százalékos, a fennmaradó rész a dolgozóké. Az állam legalább mintegy 100 millió eurós bevételre számít a nominális értéken 74,716 millió dinárt ( 1,29 millió dollárt) érő papírok eladásából. A hónap elején kínáltak fel eladásra két dohányipari vállalatot, ezekkel együtt az állam 250 millió eurós bevételre számít.

A Beopetrol 1597 dolgozót foglalkoztat és 202 töltőállomással rendelkezik Szerbiában és az ENSZ által ellenőrzött Koszovóban. Múlt évi szerbiai olajtermék eladásai 900 ezer tonnát tettek ki. Szerb kormányforrások szerint külföldről érdeklődés várható az osztrák OMV , a MOL Rt., a szlovén Petrol, a görög Hellenic Petroleum és az orosz Lukoil részéről. Az ajánlatokat május 20-ig kell benyújtani.

A Mol vezetői megvizsgálják a szerb Beopetrol olajtársaság privatizációjának feltételeit és ezt követően döntenek arról, hogy beadnak-e pályázatot a cég magánosítására vagy sem. Ezt Felkai György a társaság kommunikációs igazgatója mondta az MTI-nek azt követően, hogy a szerb kormány kedden kiírta az
ország második legnagyobb olajipari vállalatában lévő, 99,37 százalékos állami tulajdon eladására vonatkozó nemzetközi tendert.

A Mol vezetése már többször nyilvánosságra hozta, hogy érdekli a szerb piac – tette hozzá Felkai György. A Mol Szerbiában töltőállomás-hálózattal szeretne jelen lenni a piacon. Erre az egyik megoldás lehet a Szerbiában és az ENSZ által
ellenőrzött Koszovóban 202 töltőállomással rendelkező Beopetrol megszerzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik