Belföld

Kedvezményes hitel a fővárosi kisvállalkozásoknak

Budapest Kisvállalkozói Hitel Programot indított a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, a Hitelgarancia Rt. és a Polgári Takarékszövetkezet - jelentették be kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A rendelkezésre álló 2,5 milliárd forint hitelkeretből 60 hónapos futamidőre, fél éves türelmi idővel maximum 15 millió forint hitel vehető igénybe 7,8 százalékos kamattal.


Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta, arra törekednek, hogy a fővárosi hitelprogramhoz hasonlóan a helyi vállalkozási központok is vonjanak be különböző pénzintézeteket a kisvállalkozások hitelezésébe.


A tárca háromlépcsős finanszírozásban gondolkodik; az első lépcsőbe a mikrohitelezés, a másodikba az állami támogatás mellett több szereplő bevonásával nyújtott kedvezményes hitelek tartoznak (ennek része a Budapesti Hitel Program). A harmadik lépcsőben segítik a banki kölcsönökhöz hozzáférést. Erre példa az Európa-kölcsön konstrukció.


A közalapítványon keresztül egymilliárd forinttal járul hozzá a fővárosi önkormányzat a hitelprogram működtetéséhez. A gazdasági minisztérium az idén 200 millió forint kamattámogatással segíti a budapesti hitelprogramot. Demszky Gábor szerint a 2,5 milliárd forint hitelkeret mintegy 5 milliárd forint értékű beruházást jelent a fővárosban.


A programban azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyek előző évi nettó árbevétele legfeljebb 700 millió forint volt, a mérlegfőösszege legfeljebb 500 millió forintot tett ki, illetve az összes foglalkoztatottainak létszáma 50 főnél kevesebb.


A kérelmeket a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központba kell beadni és a kérelem befogadásától számítva 30 napon belül elbírálják az igénylést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik