Belföld

EBRD: kockázatos a magyar bérnövekedés

Magyarországon a következő néhány évben folytatódik a gazdasági növekedés, de az erős bérnövekedések miatt fennáll a gazdaság túlfűtötté válásának kockázata - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedden kiadott jelentésében.

Az őszi “Jelentés az átmenetről” (Transition Report) szokásos tavaszi frissítésében a kelet-európai átalakulás pénzügyi támogatására 13 éve létrehozott bank azt írta, hogy a jelentős béremelkedés ronthatja a magyar gazdaság külső versenyképességét, és a folyómérleg hiányának további növekedéséhez vezethet.

Az EBRD szerint a jövedelemnövekedés csökkenti a tervezett költségvetési korrekciónak a folyómérlegre gyakorolt hatását, ráadásul a költségvetés szűkítése jelentős visszafogó hatást gyakorol majd a 2003-2004-es időszak gazdasági növekedésére, amit csak részben ellensúlyoz a magánfogyasztás.

Ilyen körülmények között a magyar makrogazdaság-politikának “rugalmasnak kell maradnia” – áll a jelentésben. A londoni bank mindazonáltal 2003-ra a tavalyi, 3,3 százalékra becsült GDP-növekedés után 3,7 százalékos növekedést jósol Magyarországnak. Az idei évközi átlagos inflációt a tavalyi 4,8 százalék után 4,4 százalékra, az év végi 12 havi fogyasztói drágulási ütemet a 2002-ben mért 5,3 százalék után 5,2 százalékra teszik a jelentés szerzői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik