Belföld

Drámaian növekedett a holland munkanélküliek száma

Drámaian növekedett a hollandiai munkanélküliek száma az elmúlt 12 hónapban: a legfrissebb adatok szerint a 15-64 évesek körében minden huszadik embernek nincs munkája. A munkanélküliség egyformán érinti mindkét nemet és valamennyi korosztályt.

Idén, az első negyedévben átlagosan 377 ezer munkanélkülit tartottak számon Hollandiában, 95 ezerrel többet, mint a múlt év hasonló időszakában. Míg régebben úgy tartották, hogy a férfiakat fenyegeti legjobban a munkanélküliség, most kiderült, hogy a leginkább érintettek a nők. A holland statisztikai hivatal szerint a munkaképes nők 5,7 százaléka van munka nélkül, a férfiak esetében az arány 4,6 százalék.

A statisztikai hivatal szerint a furcsa mérleg annak köszönhető, hogy idén a hagyományosan nők által betöltött munkahelyek szűntek meg nagyobb számban, főleg az egészségügyben és az oktatásban. A munkanélküli ráta egy év alatt 3,8 százalékról 5,1 százalékra növekedett. A szakértők nem tartják túl drámainak a változást, hasonló adatokat regisztráltak 1998-ban is, 1994-ben pedig a munkanélküliségi ráta 8,5 százalékos volt, majd ismét csökkenni kezdett. Gazdasági szakértők úgy tartják, hogy az öt százalék körüli munkanélküliség segít a kereslet és a kínálat közötti egyensúly megőrzésében a munkaerő-piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik